Actualitate

Numărul locurilor de muncă în CREȘTERE. Clujul rămâne fruntaș în top

Peste 38.000 de noi locuri de muncă au fost create pe piaţa muncii în luna septembrie a acestui an, în creştere cu 26% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Clujul rămâne fruntaș în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă disponibile.

 

 


Peste 38.000 de noi locuri de muncă au fost create pe piaţa muncii în luna septembrie a acestui an, numărul fiind în creştere cu 26% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din ţară.

Clujul, printre orașele cu cele mai multe locuri de muncă disponibile

Cele mai multe locuri de muncă disponibile în septembrie 2021 au fost publicate de angajatorii din Capitală (peste 16.000). Următoarele clasate, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, au depăşit din nou Bucureştiul la oferta cumulată de joburi, cu peste 17.000 de noi locuri de muncă disponibile în acelaşi interval de timp.


Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulţi angajaţi au fost Retail, Transport/Logistică, Prestări servicii, Industria alimentară şi IT/Telecom, fiecare dintre acestea având deschise peste 4.000 de poziţii noi în luna septembrie.

„Lunile de toamnă, în general, sunt perioade în care piaţa muncii îşi dă un restart după concediile de vară şi în care sunt lansate tot mai multe proiecte care necesită întregirea echipelor. În 2021, pe întreg parcursul anului au fost înregistrate recorduri în ceea ce priveşte numărul de noi locuri de muncă apărute şi chiar şi vara a fost una atipică, cu o ofertă de joburi ieşită din tipare. Cu atât mai mult, ţinând cont de toate aceste recorduri, ne bucurăm să vedem că trendul se menţine crescător şi că şi acest sezon a debutat în forţă”, a transmis Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.


În ceea ce priveşte cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii, aceştia sunt, în continuare, absolvenţii cu studii superioare. Pentru ei, luna trecută au fost create aproape 29.000 de locuri de muncă. În plus, din totalul locurilor de muncă apărute în septembrie, 5,8% au fost remote, în creştere faţă de septembrie 2019, când acestea reprezentau doar 1,3% din întreaga ofertă de angajare şi chiar şi faţă de 2020, când totalizau 4,2% din numărul total de joburi.

Şi interesul candidaţilor pentru găsirea unui nou loc de muncă rămâne ridicat la început de sezon, joburile postate de către angajatori atrăgând, în total, peste 1,1 milioane de aplicări din partea acestora. Se observă un interes ridicat pentru joburile remote şi din partea candidaţilor, 12,8% dintre aplicări fiind pentru astfel de locuri de muncă, în creştere faţă de septembrie 2019 (când totalizau doar 1,3% din aplicări) şi chiar faţă de 2020 (când atrăgeau 9,6% din candidaturi).


Pe de altă parte, interesul candidaţilor pentru joburile în afară rămâne scăzut (doar 1,2% din totalul de aplicări). Şi interesul pentru locurile de muncă în sistem de freelancing rămâne la un minim istoric în luna septembrie, atrăgând sub 1% dintre aplicări. Peste 900.000 din totalul de aplicări înregistrate de eJobs România au fost pentru locurile de muncă full-time.

„Avem semnale pozitive din piaţa muncii în ceea ce priveşte menţinerea unui trend ascendent de angajări. În următoarele luni e posibil să simţim o uşoară domolire a ritmului de creştere şi totul e strâns legat de cum va evolua situaţia sanitară şi ce restricţii noi se vor impune. Cu toate acestea, o mare parte dintre angajatori sunt deja pregătiţi pentru munca de la distanţă şi vor continua să recruteze. Astfel, indiferent de context, atât companiile, cât şi candidaţii se vor adapta la noile condiţii de lucru”, spune Roxana Drăghici.


 

CITEȘTE ȘI

Reguli noi pentru mersul cu trotineta! Ce trebuie să respecți și când nu ai voie să te urci pe trotineta electrică

Ultimele Stiri
abonare newsletter