Actualitate

Pădurea-parc Făget, noul loc de relaxare al clujenilor. Specialiștii străini, impresionați de design. FOTO

Proiectul prin care a fost amenajată prima pădure-parc din județul Cluj și una dintre primele din România, pădurea-parc Făget, a ajuns la final. Valoarea totală a proiectului a fost de trei milioane de euro.

 

 


Proiectul a fost derulat în perioada iunie 2018 - septembrie 2021, de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în cadrul unui consorțiu internațional de orașe, condus de Ljubljana.

 


„Alături de Cluj-Napoca, în proiectul URBforDAN au participat cinci capitale din Uniunea Europeană - Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb - dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina.

Valoarea totală a proiectului a fost de trei milioane de euro, din care componenta clujeană a reprezentat 400.000 de euro. Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată într-un comunicat de presă al asociației Zona Metropolitană Cluj (ZMC).


Pădurea-parc Făget, amenajată pe o suprafață de 40 ha

În cadrul proiectului a avut loc amenajarea pădurii-parc Făget, fiind prima de acest fel în județul Cluj și totodată, una dintre primele păduri-parc din România. Zona în care a fost făcută amenajarea măsoară aproximativ 40 de hectare, având ca repere de delimitare observatorul astronomic din comuna Feleacu (Sud-Est), un spațiu privat de evenimente (Est), respectiv cartierul Făget (Nord și Vest).

Astfel, pe suprafața avută în vedere din pădurea Făget au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice, fiind de asemenea montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.   


Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015% din suprafață.

Amenajarea, realizată astfel încât să nu afecteze mediul

„Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității. Astfel, au rezultat intervenții minime, din materiale prietenoase, care să nu deranjeze ecosistemul”, se mai precizează în comunicat.


Înainte de instalarea echipamentele, proiectul a fost prezentat publicului larg, amenajarea pădurii-parc fiind tema unei dezbateri organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), în luna iulie 2020.

Ulterior, a fost organizat un concurs de idei pentru amenajări minimale ulterioare în pădurea-parc. Ideile câștigătoare au fost prezentate într-o expoziție, organizată la Ljubljana, Slovenia, cu ocazia conferinței de închidere a proiectului.

De asemenea, au fost organizate vizite educative și de recreere, 350 de elevi clujeni împreună cu profesori și studenți voluntari de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului având ocazia să învețe mai multe despre arborii din zonă avută în vedere a Făgetului, precum și despre păsări și celelalte animale care viețuiesc în pădure.

Echipamentele din pădure, lăudate de specialiștii străini

Luna aceasta a avut loc conferința de încheiere a proiectului, organizată la Ljubljana, ocazie cu care, designul și calitatea echipamentelor instalate au fost apreciate public de Robert Hostnik, unul din experții recunoscuți în domeniul pădurilor urbane din Slovenia, iar relația cu societatea civilă și dezbaterile din jurul proiectului au trezit interesul profesorului Rik de Vreese, de la European Forest Institute.

Conceptul regăsit în pădurea-parc Făget a fost lăudat și de cei din cadrul asociației „Umbrela Verde”, care au descris o plimbare în acest spațiu ca fiind „o experiență inedită”

Conform celor spuse de membrii asociației, o vizită în acest loc dă impresia că te afli într-o pădure sălbatică, și nu într-un simplu parc, iar panourile amplasate care conțin curiozități despre natura locului oferă un plus de „culoare” pădurii-parc, oferind o experiență pe care alte păduri din zonă nu reușesc să o ofere, spuneau cei de la „Umbrela Verde”, în aprilie.

Pădurile-parc, o idee nouă în Europa

Pădurile-parc reprezintă un concept relativ nou, inclusiv pe plan european. Acestea se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minime și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le frecventează, fără a deranja în vreun fel ecosistemul.

Astfel, prin amenjarea pădurilor-parc, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

Primele amenajări în pădurea-parc Făget au fost făcute în luna ianuarie, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc precizând atunci că este vorba despre un proiect conceput după un model european cu „amenajări minim invazive”.

„Este o intervenție minim invazivă, de calitate, făcută de specialiști. Va fi un spațiu unde clujenii să se simtă bine. Este un model european, nu am inventat noi acest tip de amenajări. Cei care doresc să se plimbe prin pădure vor avea parte de trasee marcate, de aceste amenajări minim invazive și de toalete”, declara edilul, în ianuarie.

Pădurea-parc Făget, o idee pe placul clujenilor

Proiectul Pădurii-Parc Făget este totodată și produsul procesului de Bugetare participativă, acesta fiind votat de clujeni într-un număr considerabil.

Pădurea-parc Făget se află în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, iar proiectul a urmărit punerea în valoare a potențialului natural al unei zone din această pădure și utilizarea ei pentru plimbări, sport și recreere.

CITEȘTE ȘI:

Parcul „Pădurea Clujenilor”, finalizat toamna aceasta. Va fi cel mai mare parc al Clujului. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter