Actualitate

Muzeon, un altfel de muzeu, în Cluj. Incursiune în istoria evreilor, prin ochelarii VR. FOTO

Muzeon este un muzeu de istorie inovator, fondat în anul 2020, ca o inițiativă privată. Vizitatorii pot porni într-o întâlnire complexă cu istoria evreilor din Cluj, cu ajutorul ochelarilor VR.

 

Muzeul se află în Cluj-Napoca, pe strada Virgil Fulicea, numărul 3, iar tema muzeului pornește de la o arhivă de familie, dar în același timp reprezintă o comunitate, un oraș și experiențe umane fundamentale.


Reprezentarea acestor valori se realizează printr-o experiență spațială și auditivă mai degrabă decât prin mijloacele folosite de muzeele clasice.

Un muzeu atipic

Muzeon este o întâlnire complexă cu istoria evreilor din Cluj. Pornind de la începutul secolului XX și ajungând până în prezent, acesta spune povestea de viață a trei oameni diferiți: Julia, David și Paul - în limbile română, engleză și maghiară.


Punând la dispoziție ghizi audio creați pe baza unor povești reale dramatizate, este mai mult decât un simplu muzeu. Acesta este un spațiu care reușește să creeze o conexiune între vizitator și ghidul narator.

Ce se află în interiorul muzeului?

Narațiunea muzeului a fost scrisă pe baza istoriei familiei Lusztig, o familia de evrei dintr-un mic sat transilvănean, Chichișa. Vizitatorii au ocazia să învețe despre istoria comunității evreiești din Cluj prin intermediul acestei familii care s-a mutat la sfârșitul secolului XX în Cluj. Julia, David și Paul spun fiecare câte o poveste despre salvare, supraviețuire și reziliență. Pe cei trei îi leagă apartenența la aceeași familie – Lusztig, dar îi desparte o călătorie lungă și anevoioasă, sfârșită cu decenii în urmă.


Traseul este unul ciclic: începe și se termină cu portrete de familie mai vechi sau mai recente, astfel încât tu să rămâi cu o imagine completă asupra celor trei destine. Pe lângă artefactele din muzeu, vizitatorii pot să se uite prin ochelarii VR care o să le prezinte imagini din Clujul secolului XX și experiențele evreilor în lagărele de muncă. Totodată, prin intermediul ochelarilor VR, vizitatorii privesc călătoria în tren către lagărele de concentrare din Budapesta, Linz, Bergen Belsen și Caux. Design-ul încăperilor te încurajează la o permanente interacțiune cu exponatele.

În cadrul Muzeon-ului se află un artefact unic unde poți să iei loc pe o bancă de sinagogă veche de peste 100 de ani, ascultând o legendă fascinantă. În trecut, banca făcea parte din Sinagoga din Dej, dar a fost donată muzeului de către comunitatea locală.


Trenul Kasztner, o poveste reală desprinsă din filme

Una dintre cele mai interesante povești propuse de muzeu a fost cea a celor aproximativ 1.600 de evrei care au scăpat de deportare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu un tren organizat de clujeanul Rezso Kasztner. Acesta a negociat cu Adolf Eichmann, unul dintre arhitecții Holocaustului, să redirecționeze trenul spre Elveția, promițându-i bani, aur și diamante. Trenul Kasztner a pornit din Cluj cu 388 evrei, printre care s-au aflat și Julia cu copiii săi, dar și alte persoane în Budapesta.

Pasagerii au fost aleși dintr-o gamă largă de clase sociale și au inclus în jur de 273 de copii, mulți dintre ei fiind orfani. Cei mai bogați 150 de pasageri au plătit în jur de 1.500 de dolari pentru a-și acoperi propria evadare și a celorlalți. După o călătorie de câteva săptămâni, inclusiv o deviere către lagărul de concentrare Bergen Belsen din Germania, cei 1.600 de pasageri supraviețuitori au ajuns în Elveția în august și decembrie 1944.


Muzeu creat de un cuplu de tineri clujeni

Muzeon a fost fondat în anul 2020 de un cuplu de tineri clujeni, Dan și Flavia Craioveanu. Totul a început de la descoperirea lui Dan. Tânărul a găsit o arhivă personală a strămoșilor săi evrei într-un dulap din casa părintească. De atunci, Flavia a studiat istoria stufoasă a familiei și a pus cap la cap evenimentele petrecute cu ajutorul a sute de scrisori, documente, memorii și fotografii.

Dorința lui Dan și a Flaviei este de a le oferi vizitatorilor același sentiment de admirație pe care l-au simțit când au descoperit acele povești de viață uitate.Indiferent de povestea pe care aleg vizitatorii să o asculte, cu siguranță, călătoria va fi unică.

Muzeul este deschis de Marți până Duminică, între orele 10:00 și 18:00, iar biletul poate fi achiziționat atât online, cât și din locație. Intrarea costă 29 lei sau 24 lei (dacă este achiziționat online), iar pensionarii și elevii/studenții beneficiază de un preț special. Pentru membrii comunității evreiești din Cluj intrarea este liberă.

CITEȘTE ȘI

Comunitatea Evreilor din Cluj a oprit vânzarea unui registru din secolul al XIX-lea. Casa de licitații din New York a suspendat licitația

Ultimele Stiri
abonare newsletter