Actualitate

Casă din Feleacu, dată exemplu de arhitectul județului: „Așa da! Arhitectură care păstrează farmecul rural”

O casă din localitatea Feleacu a fost lăudată de către arhitectul județului Cluj. El spune că aceasta este un exemplu de „Așa da”.

 

Claudiu Salanță, arhitectul județului Cluj, a lăudat o casă din Feleacu care „păstrează farmecul localității”.


 

„Localitatea Feleacu are un farmec urbanistic aparte. Străzile înguste și sinoase permit o adaptare a traseelor la cerințele reliefului de deal oferind perspective spectaculoase. Relieful permite realizarea unor construcții cu o arhitectură frumoasă care să păstreze farmecul ruralului la interferența cu urbanul. 


Un exemplu de arhitectură de calitate care păstrează farmecul localității Feleacu - printr-o integrare armonioasă în peisajul rural - este cel al casei din imagine. Așa Da!”, a spus Salanță.

Consiliul Județean Cluj vrea să prevină haosul urbanistic

Consiliul Județean dorește să prevină haosul urbanistic din comunele din județ și transpune grafic reglementările din Planurile Urbanistice Generale.


Forul administrativ județean a lansat, în decembrie 2020 un anunț de achiziție publică privind servicii de elaborare a unor regulamente ilustrate de urbanism aferente Planurilor Urbanistice General (PUG) pentru 18 comune din județul Cluj. Practic, Consiliul Județean (CJ) Cluj dorește să contracteze o firmă care să elaboreze transpuneri grafice ale reglementărilor din PUG-uri.

Cum ar putea scăpa Clujul de casele urâte?

Conform caietului de sarcini, ofertanții vor include în oferta tehnică trei propuneri de ilustrare schematică a reglementărilor urbanistice care să asigure achizitorul de buna înțelegere a cerințelor serviciilor. Aceste propuneri vor trata trei unități teritoriale de referinţă (UTR) distincte și vor evidenția caracteristicile principale ale regulamentului de urbanism.


De asemenea, ofertantul va asigura prestarea serviciilor de ilustrare schematică a reglementărilor urbanistice, avizate de CJ Cluj, pentru fiecare UTR în parte, respectiv pentru fiecare PUG – 18 la număr. Scopul ilustrării este de a asigura o mai bună înțelegere și aplicare a prevederilor regulamentelor.

Ilustrările explică grafic regulile de amplasare, dimensionare și configurare volumetrică a clădirilor și amenajărilor în raport cu parcelele aferente. Ilustrațiile 2D și 3D se vor referi la tipurile de contrucții și amenajări reglementate în regulementul local de urbanism și care pot fi asociate unor tipologii (locuințe de diferite tipuri, spații publice caracteristice).


CITEȘTE ȘI:

FOTO. Casă din Mărișel, dată exemplu de arhitectul județului. Salanță: „Se poate și arhitectură rurală de calitate!”

 

FOTO. Casă din Aghireșu, lăudată de arhitectul-șef al Clujului: „Arhitectură rurală de calitate”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter