Actualitate

Ansamblu imobiliar cu apartamente, spații comerciale și creșă, într-o fostă zonă industrială

Un proiect de dezvoltare urbană în zona Pieței 1 Mai, ce presupune construirea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, birouri, dar și locuințe și spațiu pentru creșă se află în consultare publică.

 

 


Un ansamblu imobiliar cu apartamente, spații comerciale și birouri, dar și o creșă, va fi construit în zona Pieței 1 Mai, în spatele clădirii sediului DIICOT. Proiectul de dezvoltare urbană se află în consultare publică până pe 26 august.

 


Planul urbanistic general (PUZ) stabilește condițiile și reglementările urbanistice în vederea construirii unui ansamblu mixt cu spații comerciale, dotări și servicii la parter, locuire (1-3)S+P+5E-8E, (1-3)S+P+2E-6E și creșă S+P+E.

Structura funcţională mixtă include locuire colectivă, funcţiuni administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terţiare), culturale, de învăţământ, de sănătate cu caracter ambulatoriu, de turism, se arată în documentul citat. La imobilele noi, parterele spre spaţiile publice vor avea în mod obligatoriu funcţiuni de interes pentru public. Spre spaţiile publice, spaţiile de locuit (apartamente) vor putea fi amplasate doar la etajele imobilelor. Imobilul propus va avea o funcțiune mixtă, incluzând funcțiuni comerciale, locuire, birouri și garaj subteran, se mai arată în documentație.


Acces din străzile Porțelanului și Tăbăcarilor

 Accesul auto și pietonal pe amplasamentul studiat se face de pe strada Porțelanului și strada Tăbăcarilor, se arată în proiectul lansat în consultare publică. Străzile adiacente zonei studiate sunt străzi asflatate, de importanță locală cu sens dublu de circulație, cu o lățime variabilă de 12-14 m, cu 7-8 m carosabil și trotuare de circa 2,5 m de o parte și alta.

„Fluxul auto care va rezulta în urma construcției propuse nu va periclita circulația auto din zonă, acesta putând prelua și dezvoltări ulterioare. Locurile de parcare necesare se vor asigura pe proprietate, în parcarea subterană a imobilelor propuse, cu acces din str. Tăbăcarilor. Se vor prevedea borduri teșite în dreptul acceselor carosabile și acceselor pietonale în imobil. În lungul străzilor propuse spre modernizare se vor amenaja locuri de parcare conform profilelor propuse, pentru vizitatori”, se arată în proiect.


În total, ansamblul imobiliar va dispune de aproape 400 de locuri de parcare.

Creșă cu un etaj, pe terenul vizat

Pe lângă clădirile de apartamente, birouri și spații comerciale la parter, proiectul prevede construirea unei creșe cu regim de înălțime S+P+E, care va fi predată municipalității.


„Creșa propusă prin PUZ va aduce beneficii majore locuitorilor din zonă, atât pentru ansamblu propus cât și pentru cele aflate în imediata vecinatate. Reconversia unui spațiu industrial de producție într-un spațiu de locuire și birouri diminuează semnificativ poluarea, zgomotul, duce la eliminarea traficului și crește calitatea mediului urban”, se arată în documentul citat.

Consilierul local Adriana Cristian (USR PLUS) a lăudat arhitecții care au realizat proiectul, datorită includerii planului de acțiune pentru realizarea investiției în documentație.

„Deși mai sunt lucruri de îmbunătăți la proiect, vreau să le mulțumesc celor ce au realizat documentația de urbanism a acestui proiect că au inclus și un Plan de acțiune pentru realizarea investiției, în care subliniază etapele esențiale ale proiectului. Printre primele etape este și construcția creșei inclusă în proiect. E un lucru simplu, dar care trebuie să devină o bună practică, pe care sper să îl vedem tot mai des atât în proiectele private, cât și în cele publice. Vom urmări acest proiect astfel încât actele aprobate în final să nu uite de acest plan de acțiune”, a transmis Adriana Cristian.

 

abonare newsletter