Actualitate

5 locuri interesante de vizitat în Cluj, mai puțin cunoscute. Unde îți poți petrece timpul liber? FOTO

Pe lângă obiectivele turistice deja consacrate, Cluj-Napoca și împrejurimile sale oferă locuri de vizitat mai aparte. Puțini oameni știu de existența lor.

 

 


Dacă ești în căutare de locuri noi de vizitat, dar ai rămas în pană de idei, acest articol ar putea să fie cheia spre rezolvările tale. 

 


Aceste cinci locuri sunt mai puțin cunoscute de publicul larg. Ele sunt impresionante, interesante și perfecte pentru o zi în care vrei să vezi ceva nou, aproape de casă. Unele dintre ele au și valoare peisagistică.

Depozitul de filme

Depozitul de filme se află pe Str. Septimiu Mureșan, nr. 31–35. Acesta este un fost depozit al RADEF RomâniaFilm și se numără printre clădirile abandonate din Cluj-Napoca care au frumusețea lor aparte. Abandonat din anii ’90, depozitul adăpostea (în clădire și în curte), până nu de mult, mormane de pelicule de film. În urma proiectului „Salvați Marele Ecran”, inițiat în cadrul TIFF, clădirea a fost  reabilitată, iar peliculele de film adunate din zonă.


Muzeul locomotivelor

Se află în comuna Cuzdrioara, chiar lângă Dej, pe Aleea Ceferiștilor. Muzeul de locomotive a fost înființat la inițiativa unor cfr-iști pasionați în anul 1992. Este singurul muzeu de acest fel din Transilvania. 
Pasionații de locomotive pot admira peste 20 de locomotive cu aburi (cea mai veche fiind datată în anul 1908) și electrice. Totodată, aici vei vedea vagoane care au făcut istorie în România. 

În interior este amenajat un vagon-muzeu cu obiecte specifice activităţii din depou. Muzeul este organizat în aer liber, intrarea este gratuită, iar majoritatea exponatelor pot fi văzute de sus, de pe o pasarelă ce traversează depoul Dej-Triaj.


Delta Transilvaniei

Delta Transilvaniei este a treia deltă din România ca notorietate, după Delta Dunării și Delta Văcărești, numai că aceasta are o frumusețe aparte. Natura de aici reușește să surprindă orice vizitator prin complexitatea peisajului, fiind una din zonele cele mai diverse din țară, cuprinzând atât locuri umede, cum ar fi lacuri, iazuri, stufărișuri întinse, dar și păduri diverse și pajiști stepice.

Stufărișul de la Sic este o rezervație de tip avifaunistic și este cunoscut pentru cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Pentru a traversa rezervația, sătenii din Sic au amenajat și întreținut o punte din lemn lungă de 1 km împreună cu 2 foișoare și un turn. Cei care doresc să poposească într-unul din cele două foișoare pot să citească plăcuțele care descriu păsările care trăiesc în rezervație.


Stufărișurile de la Sic adăpostesc și asigură condiții de hrană și locuit pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare, cum ar fi corcodelul, buhaiul de baltă, stârcul cenușiu, cufundarul polar, nagâțul, pițigoi moțat, câneparul, lăcarul mare sau șorecarul comun.

Cheile Păniceni

Cheile Păniceni sunt situate la sud de satul cu acelaşi nume, pe teritoriul comunei Căpuşu Mare. Deşi nu foarte mari, Cheile Păniceni sunt interesante datorită fenomenului de „inversiune floristică”, cu conifere pe fundul văii şi foioase pe culmi. 

Pe lângă peisajul care îți taie respirația poți vedea și Cascada Păniceni care are o înălțime de 8-9 m. Datorită unei decizii a Consiliului Judeţean Cluj din 1994, Cheile Păniceni sunt incluse în cadrul unei arii protejate (rezervaţie) de interes judeţean, cu valoare peisagistică.

Cascada Moara Dracului

Cascada Moara Dracului este situată pe râul cu același nume de pe versantul vestic al munților Vlădeasa, în apropiere de vârful Buteasa și lacul Floroiu. Cu o înălțime de 20-25 m, căderea de apă în două trepte se remarcă prin frumusețe. Este accesibilă de pe drumul care leagă Stâna de Vale și Valea Drăganului, din dreptul cantonului Ciripa.

Articol realizat de Paula Copaciu

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Castelul Kornis, monument istoric prețios din Cluj. Poarta, încadrată de doi inorogi

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter