Actualitate

Ajutor pentru animalele abuzate din Cluj. Autoritățile le vor oferi adăpost

Consiliul Județean Cluj a aprobat Regulamentul prin care se va asigura adăpostire animalelor din județ, aflate în pericol. Autoritățile vor colabora de asemenea cu asociațiile de animale.

 

 


Noul regulament, aflat pe ordinea de zi, a fost aprobat în cadrul ședinței ordinare de miercuri a Consiliului Județean Cluj, iar astfel, Biroul Administrare Patrimoniu din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului (D.A.D.P.P.) Cluj, a fost desemnat ca structură responsabilă cu asigurarea acestui serviciu, prin care animalele aflate în nevoie vor beneficia de adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

 


Ordinul de plasare a animalului în adăpost va fi emis de către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj care, constatând că animalul se află într-o situație de pericol, va emite „de îndată” ordinul, urmând ca animalul să rămână în adăpost pentru cele 45 de zile. 

Animalul plasat în adăpost va beneficia de servicii precum capturare, preluare, ridicare, în funcție de caz caz, precum și de asistență veterinară de urgență, intervenții chirurgicale, transport la adăpost, deparazitare, vaccinare și control al bolilor, cazare și hrănire pe perioada adăpostirii, anunță forul județean.


Stăpânilor de animale le vor fi solicitați bani

În cazul animalelor cu stăpân, aceștia din urmă vor avea posibilitatea, în anumite condiții, de a solicita restituirea animalului plasat în adăpost, având obligația de a achita contravaloarea cheltuielilor aferente serviciilor de care a beneficiat animalul. 

„Existența, în ultimii ani, a numeroase cazuri de violență și cruzime extremă față de animale a impus luarea unor măsuri clare care să le protejeze de aceste abuzuri. Autoritățile au datoria atât legală, cât și morală, de a se implica și de a promova un comportament corespunzător în rândul cetățenilor, sancționând drastic acțiunile deviante față de animalele cu sau fără stăpân”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 


În cadrul ședinței forului județean, referitor la proiectul privind regulamentul adoptat, a avut loc o intervenție a unui consilier din partea USR PLUS, care a propus ca în vederea desfășurării eficiente a acestui proiect , să fie organizate de asemenea întâlniri cu asociațiile care se dedică salvării animalelor de pe raza județului Cluj, propunerea fiind acceptată.

ONG-urile, deschise spre colaborare

În acest sens, ONG-urile și-au arătat deja interesul față de proiectul adoptat, arătându-și deschiderea de a colabora cu autoritățile clujene. 


„Felicitări pentru preocuparea față de binele animalelor. E foarte trist, neprofesionist și neproductiv că nu ați discutat cu oameni competenți despre proiect. Textul acestui proiect împreună cu inexistența discuțiilor autentice la redactarea proiectului, ca și în timpul acestei ședințe arată, ca atâtea alte lucruri la noi, a „ne face că lucrăm”. Vă invităm la dialog și muncă împreună și vă rugăm să contactați echipa noastră. Suntem medici veterinari cu o activitate de advocacy premiată internațional, suntem lângă dumneavoastră (în Cluj), și, mai mult decât orice, suntem oameni competenți în acest domeniu. Am încercat de mai multe ori să luăm legătura cu Consiliul județean, prin e-mail, fără succes. Sperăm să ne auzim de acum înainte. Mulțumiri”, a transmis asociația TAC.

Consiliul Județean Cluj a mai transmis că va publica, pe site-ul propriu, toate informațiile privind animalele care fac obiect al ordinelor de plasare în adăpost, în termen de 10 zile de la data emiterii acestora. Totodată, va publica și coordonate de contact ale entităților care asigură aceste servicii și ale locațiilor în care se desfășoară activitățile specifice.

CITEȘTE ȘI:

Ucigaș de animale la Cluj! Polițiștii au deschis un dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenție

abonare newsletter