Actualitate

Treapta din fața toaletei din Piața Lucian Blaga a dispărut. Acum au acces și persoanele în scaun cu rotile

O toaletă automată a fost amplasată recent în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, dar avea o problemă: o treaptă care împiedica accesul persoanelor în scaun cu rotile. Acum, acea treaptă a dispărut.

 

Treapta „problematică” din fața toaletei publice, amplasată în Piața Lucian Blaga (parte din proiectul de modernizare a zonei), a dispărut, după multe insistări ale comunității „Acces Universal”. 


 

Acum și persoanele care se află în scaun cu rotile pot accesa toaleta fără griji. Înainte aceștia erau împiedicați de o treaptă mare:


„A treia încercare a fost cu succes - avem în sfârșit ACCES în toaleta accesibilă amplasată recent în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca! Dupa ce inițial a fost lăsată o treaptă serioasă la intrare, care mai apoi a fost redusă insuficient, într-un final s-a obținut și rezultatul normal și firesc: o intrare în toaletă la nivel cu restul trotuarului, accesibilă tuturor persoanelor (inclusiv utilizatorilor de scaun rulant)”, a anunțat comunitatea Acces Universal.

Totuși, pentru a se ajunge la acest rezultate a trebuit depusă multă muncă:


„Din păcate a fost nevoie de foarte multa muncă (sesizări, discuții, deplăsari în teren) pentru a obține o schimbare atât de măruntă (dar extrem de importantă), încât ne întrebăm, retoric, care sunt șansele de a avea în viitorul apropiat o societate incluzivă și atentă la nevoile tuturor persoanelor?”, a adăugat Acces Universal. 

Boc, nemulțumit de lucrările din Piața Lucian Blaga

Lucrările la Piața Lucian Blaga din Centru, dar și pe Petru Maior, Emil Isac și strada Napoca sunt încă în stadiul de recepție, chiar dacă au fost finalizate la finele anului 2020.


Nici primarul nu e mulțumit de modul în care au fost făcute lucrările și spune că trebuie să fie ca în Munchen, Germania, nu să „băltească apa” pe pistele de biciclete. 

„Piața Lucian Blaga a fost terminată în luna decembrie 2020, dar recepția finală nici acum nu e făcută. Mai au de rezolvat unele probleme. M-am dus pe strada Napoca și m-am uitat după ploaie că pe pista de biciclete băltește apa. Am spus «domnule, așa ceva la Munchen nu am văzut! Trebuie să fie ca la Munchen». Trebuie să mai pună niște guri de canal care să preia apa. Eu nu accept să găsesc așa ceva după lucrări. Comisia de recepție a mai văzut foarte multe lucruri. Le recepționeză până când lucrările nu sunt la standardul cerut”, a spus  Emil Boc la o emisiune radio.


Contractul pentru lucrările din Piața Lucian Blaga și străzile din Centru are o valoare de peste 20 milioane de lei. 

Ce s-a modernizat în Centru?

Proiectul de modernizare a Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente a cuprins și instalarea toaletei publice automate, care nu era accesibilă oricui. Lucrările de intervenție, prevăzute în proiect:

- Construirea/modernizarea/extinderea/reabilitarea pistelor/traseelor pentru bicicliști
- Crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete – bike sharing
- Construirea/extinderea de zone și trasee pietonale inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone
- Lucrări de terasamente, demontări elemente existente, borduri, mobilier, sisteme de iluminat, indicatoare, semafoare, demolări suprafețe pietonale existente
- Lucrări de realizare a sistemelor rutiere: trotuare, parcări, benzi pentru biciclete, gazon, plantări arbori
- Mobilier urban: bănci, scaune, mese, parcări biciclete, cișmele apă
- Elemente speciale: stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcare autoturisme electrice, toaletă publică automată, senzori de măsurare a traficului, rețea wireless, sistem de iluminat public cu surse LED

CITEȘTE ȘI:

Boc, nemulțumit de lucrările din Centru: „Pe pistă băltește apa. Așa ceva la Munchen nu am văzut!”

 

Lucrările la Piața Lucian Blaga când se apropiau de termenul limită. Boc: „De Ziua Națională, stau cu chitanțierul în mână”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter