Actualitate

Cum va arăta Spitalul Pediatric Monobloc? 500 de medici vor fi angajați, iar lucrările vor începe anul viitor

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a prezentat, marți, în cadrul unei conferințe de presă stadiul proiectului Spitalului Pediatric Monobloc.

 

 


Spitalul Pediatric Monobloc reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte aflate în subordinea forului administrativ județean și ar urma să devină cel mai modern spital pediatric din țară. În ceea ce privește evoluția proiectului, săptămâna trecută a fost încheiat concursul internațional de soluții destinat proiectării acestuia, fiind desemnat câștigătorul.

 


Au fost depuse în total 28 de oferte pentru proiectarea spitalului, iar în urma analizării acestora, juriul concursului a decis ca serviciile de proiectare să fie încredințate firmei de arhitectură spaniole Planho Consultores S.L.P, Professional Limited Company, în asociere cu 4B Consultanță Arhitectură S.R.L. Valoarea totală a proiectului este estimată la suma de 31.721.928 lei, fără TVA. 

Suprafața totală a spitalului este calculată la 62.000 metri pătrați, iar valoarea totală a investiției se ridică la suma de 150 de milioane de euro. 


Conform documentelor puse la dispoziție de Consiliul Județean, spitalul va avea cinci etaje și un număr de peste 500 de paturi disponibile: 510 paturi de spitalizare continuă,  65 de paturi de însoțitor și 50 de paturi de spitalizare de zi.

12 secții și 500 de medici, în cadrul spitalului

Întreaga unitate medicală va fi organizată în 12 secții, fiind de asemenea prevăzut un heliport. 


În cadrul Spitalului Monobloc ar urma să lucreze un număr de 1.288 de angajați, dintre care, aproape 500 vor fi medici. 

Firma spaniolă, desemnată câștigătoare în urma concursului de soluții, are la dispoziție 5 luni de la semnarea contractului pentru a finaliza și preda studiul de fezabilitate și planul urbanistic zonal (PUZ), urmând ca lucrările să fie începute în luna iunie a anului viitor. 


Concursul de soluții pentru proiectarea Spitalului Pediatric Monobloc a fost lansat la începutul lunii februarie a acestui an, iar la începutul lunii aflate în curs a fost încheiată perioada de depunere a ofertelor, fiind astfel desemnată câștigătoare firma de arhitectură spaniolă Planho, căreia îi va fi atribuit contractul în valoare de peste 6.500.000 de euro. 

„Competiția arhitecturală a trezit interesul a numeroși experți și specialiști în domeniu, fiind depuse nu mai puțin de 28 de oferte de proiectare a Spitalului Pediatric Monobloc”, declarau reprezentanții Consiliului Județean Cluj, după depunerea celor 28 de oferte în cadrul concursului de soluții pentru proiectare.

Motivele desemnării firmei câștigătoare: experiența și abordarea pozitivă

Firma de arhitectură Planho are 23 de ani de activitate în domeniu, având sediul în Sevilla, Spania. 

„Proiectul câștigător s-a numărat printre favoritele juriului încă din etapele de evaluare inițială a proiectelor. Schema funcțională propusă este foarte bine gândită, fiind prezentată într-o manieră profesională, iar proiectul s-a dovedit a fi foarte convingător și în fața unor evaluări mai amănunțite. Proiectul acordă o atenție ridicată manierei în care spațiile propuse vor fi experimentate prin ochii unui copil și reușește să transmită o senzație pozitivă, în contrast cu caracterul multor spitale construite de-a lungul timpului, care se prezintă mai degrabă ca niște fabrici dedicate reparării corpului uman”, se arată în motivarea juriului pentru desemnarea câștigătorului concursului de soluții. 

Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj va fi construit pe un teren de aproximativ 17 hectare, din zona Becaș, teren aflat în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Unitatea va prelua toate secțiile actualului Spital de Copii, care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în nouă locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele. 

„Suntem foarte aproape de finalizarea unei etape extrem de importante pentru proiectul de edificare a Spitalului Pediatric Monobloc, un obiectiv medical ultramodern de o importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie. Am convingerea că membrii juriului vor analiza în detaliu fiecare ofertă în parte, iar profesionalismul și expertiza acestora își vor spune cuvântul în alegerea celei mai bune soluții, care să răspundă pe deplin exigențelor din domeniu și necesităților micilor pacienți”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, înainte de alegerea firmei care va proiecta spitalul.

Finanțarea, obținută prin PNRR 

Consiliul Județean Cluj a anunțat luna trecută că a fost obținută o finanțare în valoare de 150 de milioane de euro pentru proiectul viitorului Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca. Banii vor fi primiți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vor acoperi în totalitate costurile pe care le implică ridicarea noului spital, care va fi cel mai modern din țară. 

„Demersurile făcute de către mine la nivelul prim-ministrului și a europarlamentarilor s-au concretizat prin finanțarea Spitalului de copii cu suma de 150 de milioane de euro. Este un proiect uriaș pentru Consiliul Județean și totodată, esențial pentru clujeni. Mă bucur că putem realiza acest spital de copii, atât de important pentru clujeni”, declara pentru monitorulcj.ro, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

Terenul, deținut în prezent de Consiliul Județean 

În vara anului trecut, Consiliul Județean Cluj a încheiat contractul privind întocmirea documentațiile topografice și cadastrale pentru terenul pe care va fi construit Spitalul Pediatric Monobloc. 

Terenul este primit de Consiliul Județean de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). 

„Clujul reprezintă un pol de excelență în ceea ce privește serviciile medicale furnizate în regiune și poate fi numit cu siguranță un hub medical. Nu am dorit să construim o simplă clădire, ci un spital monobloc cu servicii pediatrice integrate, viziunea noastră urmărind dezvoltarea acestui domeniu pentru următorii 50 de ani. Viitorul Spital Pediatric va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale”, a declarat, marți, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

Locația spitalului este una accesibilă, fiind la intersecția cu viitoarea Centură Metropolitană, poziționată foarte aproape de tronsoanele rutiere majore ale Clujului.

CITEȘTE ȘI:

Un centru de agrement pentru copii va fi construit în zona Sfântul Ioan, pe un teren de aproape 4.000 de metri pătrați. FOTO

 

Paşi înainte pentru modernizarea Căii Mănăștur. PUZ-ul proiectului a fost adoptat

Ultimele Stiri
abonare newsletter