Actualitate

Povestea voluntarilor de la CERT Rescue, oamenii care te ajută să mergi mai departe: „Totul e să simți că vrei să faci un bine”

CERT Rescue este una dintre organizațiile de voluntari din Cluj pe care te poți baza în orice situație dificilă.

 

 


CERT Rescue este o asociație non-profit care vine în ajutorul tuturor șoferilor care au alunecat sau au ieșit în afara carosabilului și nu își mai pot continua drumul. Peste 200 de voluntari sunt gata să te ajute la orice oră din zi și din noapte în cazul în care rămâi blocat.

Pentru a înțelege mai bine rolul voluntarilor de la CERT Rescue, Monitorul de Cluj a stat de vorbă cu Levy și Dan, doi dintre oamenii care au pus bazele proiectului.


Pentru început, a existat  doar CERT Transilvania, o asociație care ajută multe persoane și are constant acțiuni caritabile în zonele montane.

„CERT Transilvania s-a înfințat acum 11-12 ani. Acolo este doar latura umanitară, mergem mai mult în zonele montane și încercăm să ajutăm cu ce putem oamenii. Cert Rescue a apărut în urmă cu trei ani. La început ne ajutam între noi, dacă aveam probleme în trafic sau alte zone, iar ulterior am decis să facem totul public și să acordăm sprijin tuturor”, ne-a declarat Levy.


Voluntarii de la CERT Rescue sprijină și cazurile medicale în momentele în care autoritățile le cer ajutorul.

CERT Rescue, oamenii care te scot din necaz

„Nu pot să spun exact care a fost cea mai importantă misiune de salvare, deoarece noi ajutăm pe oricine. Bineînțeles, îmi amintesc când am fost solicitați la un caz în care o Ambulanță avea nevoie de ajutor, fiind blocată în nămeți lângă Cluj. Avem un acord cu ISU sau Salvamont și noi îi sprijinim de fiecare dată când au nevoie să ajungă în zone greu accesibile. Uneori doar îi ajutăm, altă dată mergem singuri dacă nu este atât de grav”, a mai spus voluntarul.


Echipa CERT Rescue așteaptă în formație și alți voluntari care sunt gata să ajute șoferi aflați într-o situație dificilă.

 „Prima condiție ar fi să ai o mașină 4x4. Cei care vor să se înscrie pot să găsească toate informațiile pe Facebook sau site-ul nostru. Totul este o chestie voluntară, dacă ai timp și dacă simți că poți să faci un bine. Nu e un concurs între noi, deoarece unii s-ar simți poate nedreptățiți. De exemplu, echipa activă din Huedin a avut salvări spectaculoase și grele în această iarnă. Au fost acțiuni care au durat 6-7 ore până la finalizare”, a explicat Levy.


În ultimele luni, pe internet au apărut tot mai multe filmulețe în care pasionații de off-road intră în arii protejate și distrug natura.

„Din păcate, acest lucru dăunează întregii comunități. Dacă vrei să te distrezi cu o mașină 4x4 o poți face și civilizat. Trebuie să înțeleagă toată lume că natura trebuie respectată. Dacă ești motorizat, poți merge 30-40 km unde nu afectezi natura. Nu intrați pe iarbă, nu distrugeți culturile sau nu treceți prin pâraie cu apă. Dacă ai nevoie să fii troliat, nu pune troliul direct pe scoarța copacului”, a fost mesajul lui Levy pentru cei care pătrund în arii protejate și  provoacă daune.

Salvatorii de la CERT Rescue au multă activitate în special în lunile de toamnă, iarnă și primăvară. La începutul anului au fost luni și cu peste 60 de intervenții în tot județul Cluj.

Peste 200 de voluntari sunt gata să ajute

„Pe partea de CERT Rescue sunt înscriși 220 de voluntari. Fiecare își pune mașina proprie la bătaie pentru intervenții. Noi suntem în primul rând un grup de prieteni și știm că oamenii cooperează bine în situații de genul când se cunosc cu adevărat. Partea de cunoaștere personală este importantă și încercăm să ne întâlnim de cât mai multe ori. Lunile ploioase și cele de iarnă sunt cele mai aglomerate. În perioadele în care nu avem precipitații avem o solicitare la 2-3 zile.  În schimb, iarna sunt zile și cu 2-3 cazuri în doar câteva ore. În ianuarie am avut 73 de intervenții, în februarie 60, iar în martie am depășit din nou borna de 70 de cazuri pe lună. Din octombrie până în martie avem activitate, iar în lunile de vară avem o scădere oarecum normală”, ne-a spus Dan Jecan.

Voluntarii de la CERT Rescue sunt gata să ofere sfaturi și sprijin și altor persoane care vor să înceapă proiecte similare în alte județe din țară.

„Din punctul nostru de vedere, oricine vrea să facă ceva similar are tot sprijinul nostru. Au fost ceva discuții înainte de pandemie, dar ulterior s-au sistat. Noi putem să oferim sfaturi oricui are nevoie, deoarece interesul final este să putem ajuta oameni. Și noi ne-am bucura să știm că oriunde mergem în țară putem apela la niște voluntari care să ne ofere un minim de sprijin pentru a ne continua drumul. CERT Rescue  nu oferă servicii de tractare și se rezumă strict la a aduce omul într-o situație în care se poate descurca singur” a explicat voluntarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter