Actualitate

Ce se întâmplă cu revitalizarea zonei Expo Transilvania? Proiectul, „blocat” de contestația unei firme la licitație

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a declarat că în urma licitației publice cu privire la elaborarea studiului de fezabilitate a proiectului care prevede revitalizarea zonei Expo Transilvania, una dintre firmele participante a contestat rezultatul dat de Primărie.

 

 


Astfel, proiectul va trebui să mai aștepte cel puțin câteva săptămâni după motivarea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), iar licitația ar putea fi reluată, după ce asocierea de firme SC FIP Consulting SRL (Leader) și Novart Engineering SRL a contestat rezultatul licitației publice, care a fost în favoarea Metapolis Architects, firma care realizează și proiectarea pentru Cetățuie.

 


„Pentru zona Expo Transilvania, este vorba de o regenerare urbană a zonei verzi și extinderea Parcului Aurel Vlaicu. În cadrul licitației au fost depuse patru oferte. Valoarea estimată este de 2,2 milioane de lei, valoare fără TVA și durata contractului este de 11 luni. Avem o contestație depusă de către unul dintre cei care au depus oferte. În acest moment, așteptăm motivarea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, pentru a putea să o punem în aplicare. Nu pot să vă spun când va motiva CNSC-ul decizia, dar discutăm de săptămâni, astfel încât să putem trece la următorul pas”, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, pentru monitorulcj.ro.

Patru firme au depus oferte în cadrul licitației

La licitația lansată de Primăria Cluj-Napoca, în vederea elaborării studiului de fezabilitate pentru revitalizarea zonei Expo Transilvania, au depus oferte patru asocieri de firme: SC FIP Consulting SRL (Leader) și Novart Engineering SRL, Atelier Mass (Leader), Grandinstal SRL, D&B Proiectare, SC Lamina SRL, SC Archaeus SRL, Metapolis Architects (Leader), Prodeco Arhitectură și Inginerie și Ina Stoian Atelier Proiectare SRL (Leader), Daedalus Proiect, Neo Plan, Patrulius și Asociații (Bucureşti).


Atelier Mass este firma care a câștigat și contractul de proiectare pentru modernizarea Cetăţuii și a participat la concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și amenajarea malurilor Someșului. De asemenea, firma Metapolis Architects realizează, alături de Atelier Mass, proiectarea pentru Cetățuie.

Proiectul de revitalizare a zonei prevede amenajarea unui spațiu verde cu funcțiuni sportive, asemănătoare celor din baza sportivă Gheorgheni, precum și modernizarea străzilor adiacente după conceptul „walkable city”. De asemenea, parcul Aurel Vlaicu va fi extins.


Teren de 1,5 ha, expropriat în vederea realizării proiectului

Pentru a atinge acest obiectiv, Primăria va expropria parcarea de 1,5 hectare de pe platoul Expo Transilvania, aflată în proprietatea privată a firmei Nervia, care dorea ca pe terenul respectiv să construiască blocuri și magazine.

„La Expo Transilvania, vor fi modernizate străzile din jurul parcului, Dâmboviței și celelalte. Va fi un parc mare, de peste 10 hectare acolo, vom expropria inclusiv parcarea de acolo, de pe platou, de 1,5 hectare. Aceasta nu este a statului, este una privată. De zece ani mă opun să nu se facă acolo blocuri de zece, doisprezece etaje. Gândiți-vă ce viață mai aveau oamenii din Mărăști dacă aprobam acolo blocurile de peste zece etaje.


Cu orice risc, mă opun, pentru că de aceea m-au ales clujenii, să fiu și un pic categoric și ferm în chestiunile care țin de interesul public, în rest sunt dispus la negociere, la dialog, dar e o limită în toate. Unde e vorba de viața de zi cu zi a oamenilor, trebuie ținut cont de faptul că acei oameni au dreptul la o viață de calitate și va fi această calitate în Mărăști. Pe toată suprafața aceea se va fae un parc cu facilități sportive, în zona IRA se va face un parc și locuitorii vor ave acces la arbori plantați, la spațiu de agrement, la terenuri de sport, la ceva asemănător cum avem și în bazele sportive existente”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio, la începutul acestui an.

Ce prevede proiectul?

În proiect sunt cuprinse Parcul Aurel Vlaicu, Expo Transilvania și străzile adiacente: strada Dâmboviței, strada Ialomiței, strada Tribunul Vlăduțiu, Aleea Dâmboviței. Acestea vor beneficia de piste de biciclete, trotuare, echipamente cu tehnologie de tip Smart City (de exemplu bănci cu prize USB, stații pentru încărcarea mașinilor/ bicicletelor/ trotinetelor electrice, etc.).

Firma care va fi declarată câștigătoare în urma licitației publice va primi de la Primărie până la 2.200.000 lei, în vederea realizării studiilor și documentației necesare investiției.

CITEȘTE ȘI:

Zona Expo Transilvania, „resuscitată”. Va fi construit un parking, străzile vor fi modernizate, iar Parcul Aurel Vlaicu - extins

 

abonare newsletter