Actualitate

Comisia Europeană cere aderarea României la spațiul Schengen

Comisia Europeană cere aderarea României la spațiul Schengen, acesta nefiind complet fără toate statele membre.

 

 


Comisia Europeană cere ca România, Bulgaria și Croația să adere la Schengen pentru a avea o extindere completă a spațiului, cu statele membre ale Uniunii Europene care nu sunt încă pe deplin parte a zonei fără controale la frontierele interne, potrvit noii strategii a Comisiei. . 

 


Comisia Europeană consideră că pentru a competa extinderea spațiului Schengen trebuie făcuți câțiva pași importanți, precum aderarea celor trei state membre ale UE menționate anterior.

Acest anunț vine după ce România, Bulgaria și Croația au fost evaluate, iar rezultate au ieșit pozitive. Admiterea celor trei țări în spațiul Schengen vine ca o „așteptare legitimă”, dar și o „obligație legală” pentru că acestea sunt pregătite de aderare. 


Bulgaria și România au fost evaluate pozitiv în cadrul evaluării Schengen, proces care a avut loc deja în 2010/2011. În ceea ce privește Croația, Comisia Europeană a adoptat la 22 octombrie 2019 o comunicare, ce preciza că Croația a luat măsurile necesare să se asigure că sunt îndeplinite condițiile necesare.

”Schengen nu este complet fără toate statele membre! Un Schengen mai incluziv va fi un Schengen mai puternic și mai sigur în fața situațiilor de criză! (...)


Comisia consideră că este momentul să urmeze aceste evaluări pozitive și, prin urmare, solicită Consiliului să ia măsurile necesare pentru Bulgaria, România și România Croația. Aceste state membre implementează efectiv majoritatea acquis-ului Schengen, însă fără beneficiile depline pe care le-ar avea ca parte a spațiului Schengen, iar acest lucru trebuie să fie rectificat.

Comisia este, de asemenea, convinsă că în toate cele trei țări care aderă la Schengen complet va crește securitatea în UE în ansamblu (...). Aderarea lor este în cele din urmă crucială pentru o încredere reciprocă consolidată în Spațiul Schengen”, se arată în noua strategie Schengen.

abonare newsletter