Actualitate

Digitalizarea la Cluj, „ținută în loc” de București? Boc: „Am să prezint lista cu autoritățile care spun «nu» semnăturii electronice”

Primarul Emil Boc a făcut un apel, în cadrul unei conferințe privind digitalizarea, la autoritățile centrale, să creeze cadru legal pentru autoritățile publice, astfel încât să poată primi în semnătură electronică documentele emise de primărie.

 

 


Primarul Emil Boc, prezent la conferința „Orașe și comunități. Viziune 2030.”, organizată de Asociația SMARTiCITY și jumptosmart.ro, în Cluj-Napoca, a cerut autorităților guvernamentale să facă posibilă comunica cu toate instituțiile statului în format digital. La conferință au participat primari ai unor orașe importante din România, ambasadori, reprezentanți ai Executivului, ONG-uri.

 


Boc: „Reforma administrativă se face mai ușor de jos în sus”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a făcut apel la instituțiile statului, să creeze cadrul instituțional care să permită autorităților publice să poată utiliza semnătura electronică în raport cu alte instituții. Declarația a fost făcută în cadrul Conferinței „Orașe și comunități. Viziune 2030.”, organizată de Asociația SMARTiCITY și jumptosmart.ro, în orașul de pe Someș.

„Obiectivul nostru, la Cluj, este ca transformarea digitală să pună cetățeanul în prim-plan, să îi ușureze viața și să economisească banii pe care îi are. Astăzi, 99% din taxele pe care le plătește în raport cu primăria pot fi plătite online. Al doilea obiectiv – toate taxele pe care primăria le emite să poată fi achitate digital. Din luna iulie, ne pregătim să spunem că primăria poate comunica cu toate instituțiile statului în format digital. Am achiziționat 870 de semnături digitale pentru toți funcționarii care semnează un act administrative cu valoare juridică, de jos în sus, de la inspector, la șef de serviciu, director, primar, toți învață și au învățat utilizarea semnăturii digitale”, a declarat primarul Emil Boc.


„Lista rușinii” pentru autoritățile publice

Edilul clujean a declarat că va publica, în iulie, o „listă a rușinii” cu instituțiile care spun „nu” documentelor cu semnătură electronică.

„Vă rog, creați cadrul instituțional, infrastructura aferentă, pentru autoritățile publice, să poată primi în semnătură electronică documentele pe care le emitem. Legea aceasta este în vigoare de vreo jumătate de an. Eu, la 1 iulie am să prezint lista cu toate autoritățile care spun «nu», am primit deja de la câteva. De la 1 iulie noi vă vom transmite doar în format digital documentele. Deja de la o parte (din autorități - n.red.) am primit răspunsuri că nu pot, că nu le-a dat STS-ul aprobarea, că nu au nicio conexiune. Nici mie nu mi-a dat nimeni semnătura electronică, am făcut procedură administrativă, am instruit funcționarii, muncim 4 ore pe zi să luăm fiecare act pe care îl emite primăria în raport cu fiecare autoritate a statului să stabilim dacă intră în prevederea legală, dar nimeni nu respectă”, a mai spus Boc.


„Astăzi, cetățeanul este la mijloc. Noi îi emitem în format digital, dar nu îi recunoaște cealaltă autoritate, și ajunge înapoi la primar. Din nefericire, mi-am dat seama că și reforma administrativă se face mai ușor de jos în sus. S-a ratat o șansă de sus în jos. Ne-am propus ca în acest an să interconectăm toate bazele de date care încă sunt disparate, cu cei de la Finanțe, cu cei de la Patrimoniu, cei de la Camera Fondului Funciar, cei de la Achiziții, cei de la Spații Verzi, cei de la Registrul Agricol, astfel încât să preia informația din baza de date, pe principiul “o singură dată și într-un singur loc”, a mai spus primarul Emil Boc.

Autoritatea pentru Digitalizarea României promite o platformă de interoperabilitate

„Până la finalul acestui an, vom avea gata o platformă de interoperabilitate, care va pune la dispoziția fiecărei instituțîi publice, conform obiectului său de activitate, acces la acele baze de date solicitate de primari. Încercăm, în cel mai scurt timp cu putință, să creăm o interfață care poate fi folosită de fiecare instituție publică în parte. Am certitudinea că până spre sfârșitul anului venim cu un «proof of concept»”, a declarat Octavian Oprea, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României.


Conferința s-a înscris în seria de evenimente organizate de Asociația SMARTiCITY și jumptosmart.ro, pentru promovarea orașelor smart, „smart cities” și a abordat, de această dată, tranziția către orașele verzi și digitale.

CITEȘTE ȘI

Cluj-Napoca a devenit, timp de trei zile, Capitala Digitalizării. Boc: „Sper că Clujul va deveni următoarea Estonie”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter