Actualitate

Plata pentru vaccinul anti-COVID, dezaprobată de Răzvan Cherecheș. „O aberație, o decizie profund neinspirată”

Există discuții între Florin Cîțu și Ludovic Orban în ce privește plata pentru vaccinul anti-COVID. Expertul UBB, Răzvan Cherecheș, dezaprobă această decizie, considerând-o o „aberație”.

 

 


Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și fost consilier onorific la Ministerul Sănătății, dezaprobă anunțul lui Ludovic Orban privind vaccinarea cu plată, conform unui interviu acordat de acesta pentru RFI.

 


„Nu are niciun sens. Accesul la sănătate este un drept fundamental”

Profesorul de sănătate publică a acuzat dur ideea lui Ludovic Orban de a aplica plată pentru vaccinul anti-COVID.

„Din punct de vedere al sănătății publice, nu are niciun sens, este o aberație, pentru că în momentul în care introduci plata pentru vaccin în mod evident scazi și mai mult dezirabilitatea vaccinului. Mai mult, procentul de persoane vaccinate ar scădea, pentru că pentru unele persoane, prețul, indiferent care ar fi, ar putea reprezenta un obstacol. 


Când avem probleme de sănătate publică care afectează întreaga populație, nici nu se pune problema că ar plăti oamenii din buzunar vaccinul, pentru că introduci un obstacol în calea accesării vaccinului, în condițiile în care noi suntem în plină scădere a administrării primei doze, deci avem o problemă de ritm de vaccinare. Nu are niciun sens.

Abordările bazate pe amenințări, că este o amenințare de fapt, voalată, nu funcționează. Aici mai degrabă funcționează stimulii pozitivi. Anunțul este o decizie profund neinspirată, pentru că tot ce face este să arunce și mai multă incertitudine și impredictibilitate asupra a ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. Accesul la sănătate este un drept fundamental”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter