Actualitate

Moţii au protestat pentru repararea „drumului rușinii”. 70 de maşini au pornit în caravana „Drumăind prin Apuseni”

Vineri, 14 mai, a avut loc protestul moţilor care cer repararea drumului DN 75 Turda-Câmpeni. Protestatarii au pornit în caravana auto „Drumăind prin Apuseni”, oprindu-se la Prefecturile din Cluj și Alba. 70 de mașini s-au alăturat protestului, 4.000 de moți cerând modernizarea drumului. CNAIR promite asfaltarea a 50 de km în această vară.

 

 


Moții din Valea Arieșului s-au mobilizat vineri, 14 mai, pornind într-o caravană pe care au numit-o „Drumăind prin Apuseni”, în semn de protest față de starea deplorabilă în care a ajuns drumul național 75, porțiunea dintre Turda și Câmpeni. Protestatarii susțin că autoritățile au neglijat drumul „schilodit” de traficul intens din zonă și cer asfaltarea acestuia, considerându-l „drumul rușinii”. Aproximativ 70 de mașini au pornit în caravană, oprindu-se la Prefecturile din Cluj și Alba, sperând că în acest mod, vocea lor va fi auzită.

 


„Vă mulțumesc, dragii mei moți, cei veniți în caravană, cu 70 de mașini. La o poartă mai mică, Alba Iulia, am fost primiți cu decență, într-un firesc atât de simplu plin de omenie. La porți înalte, la Cluj, am fost întâmpinați de către un jandarm, de un bun-simț și o educație aleasă, respectiv de către o doamnă extrem de binevoitoare, care ne-a preluat la Registratura Prefecturii petiția semnată de noi, cei 4.000 de moți și prieteni ai Țării Moților. Lupta noastră nu s-a oprit și nu vom ceda. Încă suntem subestimați”, a transmis organizatorul protestului, Irimie Popa, profesor în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai.

Moții au inițiat o petiție, semnată de 4.000 de persoane

În luna aprilie, moții au formulat o petiție prin care, cei care circulă pe drumul dintre Turda și Câmpeni, cer repararea șoselei. Inițiatorii susțin că își distrug mașinile, fiind nevoiți să circule zilnic pe acest drum, pentru a ajunge la locurile de muncă pe care le au în Cluj-Napoca. Petiția a fost semnată în numele tuturor „moților din județele Cluj și Alba”, iar conform lui Irimie Popa, aceasta a adunat aproximativ 4.000 de semnături, până în prezent.


Moții, aflați la capătul răbdării, reclamau încă de la formularea petiției că drumul Turda-Câmpeni este plin de gropi, praguri, șanțuri înfundate ori terasamente surpate și că nu a mai fost reabilitat în mod real de dinainte de 1989. După cum anunțau în aprilie, petiția a fost doar primul pas al demersului moților de a obține repararea drumului, fiind hotărâți să organizeze inclusiv un protest, pentru ca mesajul lor să ajungă la autoritățile din Cluj și Alba.

„Noi nu vom mai accepta cârpeli. Acel drum poate fi reabilitat prin bani europeni, trebuie numai păsare din partea celor care ne conduc. Înțelegerea noastră se apropie de sfârșit, iar noi ne vom bate pentru drepturile noastre, dacă vom mai fi batjocoriți”, afirma inițiatorul petiției, Irimie Popa.


Petiția, înregistrată la Prefectura Cluj

Astfel, la începutul lunii mai, profesorul din cadrul UBB anunța pe Facebook protestul care a avut loc vineri.

„Noi, moții, locuitori ai Văii Arieșului, vineri 14 mai 2021, la orele dimineții, cu plecare din Câmpeni, în coloană, cu mașinile, sătui de atâta uitare și batjocură, ne vom deplasa pentru a face o vizită la Prefectura Alba, continuând, în aceeași zi, cu Prefectura Cluj. Deplasarea noastră o vom realiza cu scopul de a atrage atenția asupra stării deplorabile în care au ajuns segmentele DN 75 de la Turda la Câmpeni, pe teritoriul celor două județe. Batjocura, la care suntem sistematic și cinic supuși, trebuie să înceteze! Ne-a ajuns! Acest protest, dacă trebuie, va constitui numai o repetiție pentru o viitoare vizită la București, pe ruta Militari-Cotroceni-Ministerul Transporturilor. Suntem moți, suntem dârji și ne vom ține de cuvânt!”, a scris Popa, pe pagina sa de Facebook.


Plecarea caravanei auto a avut loc la ora 7.00, din parcarea Restaurantului Rivaly din Câmpeni (varianta ocolitoare, lângă Combinat), cele 70 de mașini pornind în semn de protest către Prefecturile din Cluj și Alba, acolo unde au înregistrat petiția semnată de cei 4.000 de moți.

„Venim să vă cerșim mila. «Drumăim», nu ne lăsăm”, a spus organizatorul acțiunii, la plecare.

Drumul ar urma să fie asfaltat în această vară

Pe de altă parte, directorul Regionalei Drumuri Cluj, Eugen Cecan, a afirmat vineri, la un post de radio, că DN 75 are „portanță bună” și necesită doar asfaltare pe o porțiune de 50 de kilometri, lucrările urmând să fie demarate în această vară.

„La DN 75, până în data de 27.05, ora 15.00, se vor depune ofertele pentru cele trei loturi, însumând 50 de km, respectiv, vom face un covor asfaltic, se va feza 4 cm. Portanța drumului este bună, dar suprafața este degradată, nu s-a investit de mulți ani acolo”, a declarat Eugen Cecan, vineri, la un post de radio.

Acesta a asigurat că dacă nu vor exista contestații în urma procedurii de licitație publică, din această vară, se va lucra pe DN 75.

„Pe lângă aceste lucrări, pe care le vor face antreprenorii care vor participa la licitație, în regie proprie cu secția noastră de producție, se va lucra la șanțuri și la scurgerea apei”, a adăugat directorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter