Actualitate

Masca ar putea să NU mai fie obligatorie în spaţiile deschise. Când scapă Cluj-Napoca de purtarea ei?

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri că masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise neaglomerate. Decizia vine pe fondul scăderii numărului de infectări cu noul coronavirus în țara noastră.

 

 


Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri că în curând, s-ar putea renunţa la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise neaglomerate. Decizia se datorează faptului că România se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește numărul de infectări cu coronavirus, a spus Mihăilă într-un interviu la Europa FM.

 


„Purtarea măștii în spațiile deschise neaglomerate este un aspect, o situație în care riscul de transmitere este redus și probabil aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern. Spațiul deschis înseamnă în aer liber, probabil va fi mai greu de definit neaglomerat, dar poate că am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori, acolo nu mai putem vorbi de a merge relaxați și de a renunța la mască, la evenimentele sportive sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”, a declarat ministrul Sănătății.

România, pe o pantă descendentă

Ioana Mihăilă a vorbit și despre faptul că țara noastră se află în ultima vreme „pe o pantă descendentă” în ceea ce privește numărul cazurilor COVID-19, lucru care atrage după sine relaxarea măsurilor impuse.


„Acum, în perioada aceasta în care suntem pe pantă descendentă și presiunea pe secțiile de terapie intensivă începe să scadă, putem să ne gândim să renunțăm la acele măsuri restrictive care afectează populația tânără, adică cea care are risc mai scăzut de a dezvolta forme severe de boală, în acele spații și în acele situații în care riscul de transmitere este unul redus”, a explicat Mihăilă, pentru sursa citată.

Cluj-Napoca, primul oraș care ar putea scăpa de mască pe stradă

Cluj-Napoca va fi primul oraș din țară care ar putea renunța la masca obligatorie în spațiile libere, potrivit noilor măsuri propuse de Ministerul Economiei, care presupun renunțarea la mască, începând de la data de 1 iunie, în orașele în care rata de vaccinare este de 50%.


În acest moment, Cluj-Napoca are cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID, mai exact peste 40%, iar probabilitatea de a ajunge la o rată de 50% până la data de 1 iunie este una foarte mare, având în vedere procesul accelerat al campaniei de vaccinare.

„Este unul dintre municipiile cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală. Sunt la peste 40% și la modul în care se derulează activitatea de vaccinare din Cluj, cu centre de vaccinare, cu centre de tip drive-through, se va organiza săptămâna aceasta un maraton de vaccinare, sigur că se va ajunge în timp scurt la peste 50%”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, la începutul acestei săptămâni.


CITEȘTE ȘI

Răzvan Cherecheș: „Cei vaccinați pot sta în interior fără mască și distanțare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter