Actualitate

FOTO. Aproape 30 de câini abandonați au fost salvați în Florești. Unii dintre ei și-au găsit deja stăpân

Aproximativ 30 de câini fără stăpân au fost salvați în ultimele două luni în comuna Florești, în cadrul unei campanii a Primăriei în colaborare cu asociațiile pentru protecția animalelor. Câinii au fost duși la veterinar, iar unii dintre ei deja și-au găsit adoptator.

 

 


Primarul comunei Florești din județul Cluj, Bogdan Pivariu, a anunțat miercuri că aproximativ 30 de câini au fost salvați în ultimele două luni, în cadrul unei campanii de ajutorare a câinilor fără stăpân inițiată de Primăria Florești, în colaborare cu mai multe asociații pentru protecția animalelor din Cluj. O parte dintre câinii salvați și-au găsit deja adoptatori.

 


„Am salvat de pe teritoriul Floreştiului un număr de aproape 30 câini, cărora li s-a oferit asistenţă medicală. O parte dintre aceștia au fost deja adoptaţi, iar unii ȋşi aşteaptă familia potrivită. Echipele noastre comune au intervenit prompt şi ȋn cazul puilor abandonaţi ȋn tomberon şi vă asigur că astfel de fapte inumane nu sunt tolerate, iar celor care le comit li se vor aplica sancţiunile aferente”, a declarat Bogdan Pivariu.

Campania a fost inițiată în urmă cu aproximativ două luni, în cadrul acesteia fiind implicate asociaţiile Arca lui Noe, A.S.I.P.A., Nuca Animal Welfare şi Sirius Animal Rescue.


Câinii au fost deparazitați și sterilizați

Primarul a explicat că animalele au fost salvate după următoarea procedură: „Pe baza sesizărilor primite de la cetăţenii din Floreşti, reprezentanţi ai Poliţiei locale ȋmpreună cu Asociaţiile, s-au deplasat la fiecare caz şi s-a intervenit după evaluarea fiecărei situaţii din teren”.

Zonele din care au fost preluați câinii fără stapân au fost strada Stejarului, zona benzinăriei Moll, zona Centura de Nord, strada Răzoare, strada Iazului, strada Sportului, strada Poligonului, zona benzinăriei Vidcom – pe deal și strada Prof. Ioan Rusu, a spus primarul.


Câinii salvaţi au fost deparazitați, vaccinați și sterilizați. Totodată, au fost realizate carnete de sănătate pentru fiecare câine, precum și proceduri precum microcipare ori reabilitare fizică și psihică în vederea adopției.

Campanie de sterilizare a câinilor din Florești

Primarul Pivariu a explicat că în unele situaţii, în urma sesizărilor făcute, s-a constatat că era vorba inclusiv despre câini cu proprietari. În acest caz, stăpânilor acestora li s-au pus ȋn vedere obligaţiile care le revin: obligația de a microcipa și înregistra câinii în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS), obligația sterilizării tuturor câinilor, exceptându-I pe cei cu certificat de origine Pedigree, obligația asigurării câinilor unor condiții optime de viață, incluzând hrana suficientă și spațiul de mișcare, dar și obligativitatea plimbării câinilor în lesă atunci când se află pe domeniul public.


„Primăria vine ȋn sprijinul comunităţii, cu etapa a doua din campania de gestionare a animalelor de pe raza comunei Floreşţi cu scopul stopării abandonului, şi anume campania de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân. Numărul de telefon pentru informaţii despre sterilizare şi programări este 0755 019 010. Reamintim cetăţenilor că pot face sesizări despre câinii comunitari la numărul de telefon 0746 262 282 şi ȋi rugăm să furnizeze informaţii cât mai complete ȋnsoţite de poze/video şi număr de contact pentru a facilita identificarea câinilor”, a mai precizat Bogdan Pivariu.

CITEȘTE ȘI

VIDEO. Stăpânii unor câini, amenințați cu FURCA de un floreștean: „IEȘI de pe ograda mea!”

abonare newsletter