Actualitate

Restaurantele ar putea rămâne deschise permanent, indiferent de rata de incidență. Condiția: vaccinarea masivă

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea ca restaurantele să rămâne permanent deschise, indiferent de rata de incidență a cazurilor COVID-19. Condiția principală este reprezentată de numărul de persoane vaccinate, acest aspect determinând și o posibilă renunțare la purtarea măștii de protecție.

 

 


Restaurantele care își vaccinează întreg personalul ar putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidență din localitatea în care se află, a declarat premierul Florin Cîțu. Acesta a vorbit și despre o posibilă renunțare la masca de protecție, în funcție de numărul persoanelor imunizate.

 


Această posibilitate se află încă în discuție, propunerea venind dinspre industria HoReCa, a declarat premierul Florin Cîțu, luni seara, la Digi24.

„Industria spune că e gata să deschidă pentru cei care se vaccinează. Eu vreau să mă asigur că toți românii au acces la vaccin și nu există discriminare. Dacă ai avut acces la vaccin și n-ai vrut să te vaccinezi, o să fie complicat”, a spus prim-ministrul.


Vaccinarea personalului, condiția principală

„Trebuie să vedem partea asta de după pandemie și am avut discuții cu restaurantele, pentru că au fost lovite cel mai mult în perioada asta de pandemie, din păcate. Pentru restaurante am propus și discutăm - nu este o decizie luată, dar discutăm -  ca dacă își vaccinează tot personalul, și hotelierii și așa mai departe, să fie deschiși tot timpul, să nu mai fie legați de rata de incidență. Deci, poate să fie deschis, poate cu 50 la sută din capacitate, dar să nu mai fie legați de rata de incidență, dacă are tot personalul în acea unitate vaccinat”, a explicat Florin Cîțu, pentru sursa citată.

Renunțarea la masca de protecție ar putea deveni realitate

Astfel, condiția pentru ca România să poată reveni treptat la normalitate, iar posibilitatea ca restaurantele să rămână deschise permanent, indiferent de rata de incidență să devină realitate este ca acestea să își vaccineze întreg personalul.


„Dacă vrem să mergem la concerte, trebuie să ne vaccinăm, dacă vrem să mergem la mare, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să mergem prin România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să plecăm din România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să avem restaurantele deschise, trebuie să ne vaccinăm”, a spus șeful executivului.

Totodată, acesta a vorbit și despre o posibilă renunțare la purtarea măștii de protecție, care ar putea fi luată în calcul de abia după ce 70% din populația României va fi imunizată: „Apoi putem să vorbim de etapa de după 70 la sută și de renunțarea la mască în spațiul public. Acestea sunt lucrurile pe care le vedem, dacă ne vaccinăm”.


Momentan, interesul pentru vaccinare în rândul populației de la noi din țară este în proporție de 50-60 la sută, însă la sate oamenii nu sunt atât de dornici să se imunizeze, a explicat premierul. Acesta consideră că în acest caz ar fi nevoie de o strategie diferită: „Trebuie vorbit cu liderii locali: primari, preot, doctori, ca să se implice în mod activ, să se vaccineze în văzul oamenilor”.

CITEȘTE ȘI

Restaurante și cafenele, deschise la 50% capacitate în patru orașe din Cluj. Vezi în ce localități se ridică restricții

Ultimele Stiri
abonare newsletter