Actualitate

Funcționează restricțiile de circulație după ora 20? Expert UBB: „Înainte de lockdown, cea mai adecvată măsură este aceasta”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică din Cluj, a explicat cum funcționează restricțiile de circulație după ora 20:00. Limitarea circulației este „cea mai adecvată măsură” în condițiile în care ne aflăm.

 

 


Răzvan Cherecheș, profesor și expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a vorbit despre restricțiile de circulație după ora 20:00 și eficacitatea acestora într-un video explicativ.


 

Expertul susține că limitarea circulației pe timp de noapte, după ora 20:00, funcționează, mai ales în situația în care ne aflăm, când numărul infectărilor, al internărilor și deceselor de COVID-19 este în continuă creștere.


„Întrebare: restricțiile acestea chiar funcționează? Cum este limitarea libertății de mișcare după ora 20:00?

Răspunsul meu e da! În condițiile în care avem o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 noi, o creștere a numărului de internări pe terapie intensivă și o creștere a numărului de decese la pacienții COVID-19, este clar că avem o transmitere intracomunitară masivă”, a explicat Răzvan Cherecheș.


Restricțiile de circulație, cele mai „adecvate măsuri înainte de lockdown”

Creșterea masivă a numărului de cazuri de COVID-19, internărilor la ATI a bolnavilor de COVID-19 și deceselor de COVID-19 se întâmplă din cauza celor trei tulpini, noi apărute, susține expertul UBB.

Răzvan Cherecheș prezintă cele mai importante 6 măsuri care trebuie luate în condițiile în care ne aflăm, pentru limitarea răspândirii virusului:


„Cele trei tulpini noi: Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, sunt responsabile de această creștere din ultima perioadă. În aceste condiții este necesar să se ia metodele potrivite astfel încât să se controleze această creștere. Studiile arată că cele mai eficiente metode de scădere a ratei de transmitere a virusului sunt:

1. Eliminarea petrecerilor private
2. Închiderea instituțiilor educaționale
3. Testarea și carantinarea persoanelor care intră în țară
4. Creșterea capacității sistemului de sănătate
5. Introducerea restricțiilor de mișcare personală
6. Lockdown la nivel național”, explică Răzvan Cherecheș.

Specialistul spune că înainte ca România să intre în lockdown (sau poate chiar pentru a-l evita) o măsură importantă care are efect este cea a limitării libertății de mișcare, adică interzicerea circulației după ora 20:00. Cherecheș compară situația restricțiilor de circulație cu o dietă care îți interzice să mănânci după ora 19:00:

„Înainte să ajungem la un lockdown la nivel național, cea mai adecvată metodă este limitarea libertății de mișcare. Fără îndoială că ați auzit de dietele în care este recomandat să nu mănânci după ora 19:00. Ei bine, acele diete tot ce fac este că reduc intervalul de timp în care ești expus la mâncare, în care poți să mânănci. Exact la fel este și aici. Restricția de mișcare după ora 20:00 restrânge intervalul în care noi avem șanse să interacționăm unii cu alții și implicit scade probabilitatea transmiterii infecției de la unii la alții.

În concluzie, restricțiile din acest moment sunt perfect adecvate cu: creșterea numărului de cazuri noi, creșterea numărului de pacienți internați pe ATI și creșterea numărului de decese.”, susține expertul UBB.

CITEȘTE ȘI:

Lumea se întreabă de ce nu intră Clujul în carantină. Boc: „Am făcut ce trebuie. Eu nu mă uit în grădina altuia!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter