Actualitate

EXCLUSIV. TIR-ul ATI care s-a defectat la Spitalul „Victor Babeș” din București trebuia să ajungă la Cluj în vara lui 2020

România a fost cutremurată luni seară după ce trei persoane au murit într-un TIR ATI din cauza unei defecțiuni care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienților.

 

 


Incidentul petrecut la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București scoate din nou în evidență problemele sistemului medical românesc.

 


TIR-ul ATI în care au murit trei oameni la Victor Babeș ar fi trebuit să ajungă și la Cluj-Napoca. Pe 26 iulie 2020, Mircea Abrudean, fostul prefect al Clujului, a anunțat că vom avea o astfel de unitate mobilă în cel mai scurt timp.

„Secția este echipată, dotată cu ventilatoare, de luni va fi funcțional. La Terapie Intensivă, în Cluj, am avut și cazuri din alte județe. Am decis să eliberăm Terapia Intensivă pentru a avea locuri pentru clujeni, iar pacienții din alte județe să fie transferați în alte părți, dacă se poate în județele de reședință, dacă nu în centrele apropiate care nu au afluxul pe care îl avem noi de pacienți, acesta fiind motivul pentru care am decis să transferăm trei pacienți astăzi (sâmbătă – n.r.) la Oradea”, a declarat Mircea Abrudean la vremea respectivă


Totuși, acest camion nu a mai ajuns niciodată la Cluj-Napoca pentru a tratat bolnavii de COVID-19. Autoritățile locale au decis atunci să deschidă o nouă secție cu 11 paturi ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

De ce nu a mai venit la Cluj un tir ATI?

Monitorulcj.ro a stat de vorbă cu Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, pentru a afla de ce nu a mai ajuns o astfel de unitate medicală mobilă în cel mai mare oraș din Ardeal.


`Una dintre unitățile mobile de terapie intensivă, tip container, achiziționate la nivel național anul trecut, în cadrul proiectului <>, coordonat de Fundația pentru SMURD, a fost repartizată la ISU Cluj. Unitatea noastră a efectuat recepția acesteia, în momentul care a fost finalizată de către compania producătoare, iar apoi a fost predată pe loc Spitalului Județean de Urgență Pitești, fără a fi adusă în județul nostru.
Acest demers a fost necesar pentru a sprijini eforturile depuse pentru tratarea pacienților cu afecțiunea COVID, aflați în stare gravă, din județul Argeș, având în vedere că în luna iulie a anului acesta înregistra o perioadă de vârf al transmiterii virusului SARS-COV-2.~, a transmis ISU Cluj.

TIR-ul ATI destinat Clujului a ajuns la București

TIR-ul ATI care trebuia să ajungă la Cluj a mers inițial în județul Argeș și ulterior în București la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Raed Arafat a declarat că unitatea mobilă, care inițial era destinată Clujului, a funcționat perfect la Pitești și a fost verificat „cam o dată la 2-3 luni”


La ora actuală, în România există 5 astfel de unități mobile de Terapie Intensivă. Patru dintre ele donate Inspectoratului pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență (condus de Raed Arafat), după o campanie umanitară a Fundației SMURD și a Fundației Mereu Aproape, și una la Spitalul Județean Suceava, pentru care s-a organizat separat o strângere de fonduri.

La Cluj vin camioane ATI doar pentru reparații

TIR-urile ATI nu sunt deloc sigure, iar acest lucru este confirmat inclusiv de incidentul din București. La Cluj au fost aduse două astfel de unități mobile pentru a fi reparate la o firmă privată și ulterior transportate la Timișoara și Botoșani.

În doar câteva luni, camioanele s-au defectat rând pe rând și o astfel de defecțiune a dus în cele din urmă la moartea a trei persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter