Actualitate

Românii continuă să se deplaseze, în ciuda restricțiilor severe. Mall-urile, cele mai aglomerate locuri

Românii se împart între două tabere: cei care respectă restricțiile, și cei care nici nu le bagă în seamă. Specialiștii de la UBB au constatat că cele mai aglomerate locuri sunt în continuare mall-urile.

 

 


Unii români respect restricțiile impuse, însă alții nu țin cont de ele, arată o hartă interactivă creată de Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Harta arată, în timp real, unde se deplasează oamenii. Cercetătorii au găsit și răspunsul – la mall.

 


Specialiștii nu au făcut decât să interpreteze datele transmise de Google pe baza localizării făcute de telefoanele cu sistem de operare Android.

Pe perioada stării de urgență, mobilitatea a scăzut până la 70%

În anul 2020, în timpul stării de urgență, mobilitatea oamenilor a scăzut cu până la 70%, însă după ridicarea restricțiilor, oamenii au început să își reia activitatea și au circulat la fel de mult ca înainte de pandemie, mai ales în zona de sud-est a țării.


Potrivit platformei UBB, cele mai aglomerate locuri sunt mall-urile, mersul la aceste complexe comerciale fiind printre preferatele locuri ale românilor.

Noile restricții au redus mobilitatea cu doar 25%

Noile restricții au redus mobilitatea oamenilor cu 25%. Restricțiile care prevăd închiderea magazinelor la ora 18:00 în zilele de weekend, dacă localitatea a înregistrat o rată de infectare COVID peste 4 la mia de locuitori, și în timpul săptămânii dacă localitatea are o rată de peste 7.5 la mie.


„În zonele, spre exemplu, Cluj, Timișoara, București, Brașov, nivelul de reducere a mobilității în raport cu ce se întâmpla anul trecut este mult mai mare decât în alte zone. Practic, populația în aceste zone a înțeles că trebuie să respecte mult mai stringent măsurile de pandemie și a răspuns ca atare.

Ansamblul măsurilor care se iau la nivel guvernamental ar trebui gândite pentru regiuni, pentru o abordare regională sau chiar locală, mai degrabă decât o abordare la nivel național”, spune Răzvan Mustață, decanul Facultății de Științe Economice de la UBB, potrivit Digi24.


În luna aprilie au apărut restricții mult mai severe, însă oamenii nu s-au conformat atât de bine. Mobilitatea oamenilor a scăzut cu doar 25% în această lună, față de perioada de dinaintea pandemiei.

CITEȘTE ȘI:

De ce s-a prelungit vacanța de primăvară a elevilor? Cîmpeanu: „Vrem să reducem mobilitatea”

Ultimele Stiri
abonare newsletter