Actualitate

1.000 de copaci au fost plantați de la începutul anului 2021, la Cluj-Napoca

Primăria a plantat, de la începutul anului și până în prezent, peste 1.000 de arbori și arbuști.

 

 


La Cluj-Napoca a fost depășit pragul de 1.000 arbori și arbuști în acest an plantați pe aliniamente stradale (str. Primăverii, str. Traian Vuia, str. Plopilor, str. Observator, etc.), în curțile școlilor (Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania, Școala de muzică „Augustin Benea”) și grădinițelor (str.Rovine nr. 3, str. Nasaud nr. 2), în locuri de joacă și parcuri (Parcul Central, Parcul Rozelor, str. Meziad, str. Bucegi, str. Grădinarilor, str. Unirii, str. Meteor), la Baza Sportivă Gheorgheni sau în locul garajelor (str. Bârsei).

 


Doar săptămâna trecută au fost plantați peste 450 de arbori și arbuști plantați în municipiu pe aliniamente stradale, în zona spațiilor publice (Piata Marasti, Piața Avram Iancu, Piața Cipariu) în parcuri, precum și pe spațiile verzi ale cimitirelor.

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030

Primăria va investi în următorii ani peste 100 de milioane de euro în parcuri și spații verzi din oraș.


Municipalitatea a prezentat, în cadrul unei dezbateri pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) Cluj-Napoca 2021-2030, planurile pentru dezvoltarea laturii „green” a orașului. În total, investițiile ajung la 100 de milioane de euro, pentru realizarea a nu mai puțin de 100 de hectare de parcuri și zone verzi.

Edilul a enunțat, vara trecută, șase direcții pe care municipalitatea le are în vedere pentru dezvoltarea laturii verzi a orașului:


- 100 de hectare de noi parcuri în oraș, 100 de milioane de euro investiție.
- 100.000 de noi arbori plantați până în 2030.
- Coridoare verzi. O parte dintre proiecte sunt începute (malurile Someșului, Canalul Morii), fiind propuse schimbări similare și pe maurile râurilor Becaș și Nadăș, dar și în alte zone din aria metropolitană
- Transport verde, nepoluant: troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, metrou, tren metropolitan. Municipalitatea își propune ca, până în 2026, transportul public în comun să devină 100% nepoluant.
- Spații pietonale și piste de biciclete.
- Stații mobile de măsurare a calității aerului.

Cele 100 de hectare de spații verzi din oraș sunt distribuite astfel:


Parcul Între lacuri - pe o suprafață de un hectar, o valoare de 1,7 milioane de euro, 165 de arbori noi plantați, un proiect finalizat în 2020.

Parcul Tineretului/ Pădurea Clujenilor - un proiect pe o suprafață de peste 21 de hectare, cu o valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Vor fi plantați peste 1.500 de arbori. Proiectul este deja în execuție, cu un termen de finalizare decembrie 2021.

Proiectul de amenajare a Malurilor Someșului - pe o suprafață de 7 hectare, o valoare a proiectului de peste 30 de milioane de euro. Se propune plantarea a 2.000 de arbori. Proiectul tehnic este în curs de finalizare, licitația pentru execuție fiind lansată în această vară.

Baza sportivă și amenajarea parcului în zona „La Terenuri” - proiect demarat deja de Primăria Cluj-Napoca, termenul de finalizare fiind septembrie 2021. Suprafața este de 4,3 hectare și vor fi plantați 428 de arbori. Valoarea proiectului este de 33 milioane de lei.

Parcul Est – valoarea proiectului este de 33 milioane de lei.

Parcul Bună Ziua – este deja semnat un parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului. Suprafața parcului este de 9,5 hectare.

Parcul Zorilor – va avea o suprafață de 1,2 hectare. A fost deja aprobat Planul Urbanistic Zonal. Valoarea proiectului este de 18,8 milioane de lei, cu TVA inclus. În parc vor fi plantați 188 de arbori noi.

Coridorul Canalul Morii, tronsonul Parcul Rozelor – va fi amenajat un tronson al Canalului Morii pe o suprafață de 2,5 hectare. În prezent, se lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate. Valoarea investiției este de 18,8 milioane delei, cu TVA inclus.

Parcul Feroviarilor – a beneficiat de un concurs internațional de soluții, fiind finalizat studiul de fezabilitate și în lucru proiectul tehnic. Parcul are o suprafață de 5,3 hectare, pe care vor fi plantați peste 500 de arbori noi.

Parcul Armătura – face parte din concursul de soluții pentru amenajarea malurilor Someșului. Are o suprafață de 3, 2 hectare. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro, urmând a fi plantați peste 100 de arbori noi.

Amenajarea Dealului Cetățuia – o suprafață de 10 hectare în proprietate publică, 15 hectare suprafață studiată. Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate sunt în curs de realizare.

Parcul I.L. Caragiale – proiectul are deja studiul de fezabilitate finalizat. Este vizată o suprafață de 0,5 hectare, fiind plantați 44 de arbori noi. Valoare poriectului este de 25,5 milioane de lei.

Pădure – parc Făget – pe o suprafață de 40 de hectare. Studiul de fezabilitate este în curs de realizare.

Pădure-parc Hoia – pe o suprafață de 74 de hectare. Studiul de fezabilitate este finalizat de Consiliul Județean Cluj și se lucrează la Planul Urbanistic Zonal, la documentația pentru autorizația de construire și proiect tehnic. Valoare investiției este de peste 10 milioane de euro.

abonare newsletter