Actualitate

Protestele, un „mediu ideal” în care se transmite COVID. Medic: „Nu se păstrează distanța, nici masca și se strigă”

Protestele, în contextul epidemiologic actual, pot să devină un „mediu ideal” de transmitere a COVID-19, susține medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 

 


Având în vedere că, în mare parte din cazuri, protestatarii nu păstrează distanța socială, nu poartă masca de protecție pe față și se strigă în continuu, protestele devin un mediu în care oricine se poate infecta foarte ușor cu COVID-19.

 


Prin nerespectarea măsurilor de siguranță, particulele care ajung în aer se împrăștie cu o încărcătură virală extrem de mare, susține Andreea Moldovan, medic și secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru Digi24.

„Este înspăimântător, pentru că de fapt sunt oameni de vârstă medie, care au intrat în faza 3 de vaccinare - dacă doresc vaccinarea -, deci probabil că nu sunt mulți dintre ei vaccinați, nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, mască, evitare de aglomerații, ceea ce face ca expunerea să fie mai mult decât importantă și sinceră să fiu, în spatele lor văd părinții sau copiii acestora, care cu siguranță vor fi și ei expuși. Să ne gândim că, de fapt, la astfel de proteste se strigă. Or, prin strigătul respectiv, categoric este o cantitate mai mare de virus cu salivă eliminat în exterior, deci clar sunt alte condiții. Automat, este modul ideal de transmitere a virusului: aglomerații, timp prelungit, expunere intensivă la eliminarea de virus”, a explicat pentru sursa citată secretarul de stat Andreea Moldovan.


Medicul Andreea Moldovean spune că i-ar chema pe protestatari în secțiile de ATI pentru a vedea cât de greu este pentru un medic să trateze pacienții COVID-19:

„I-aș invita pentru o oră într-o secție de terapie intensivă unde se îngrijesc pacienții cu infecție COVID. (...) A fost impresionant gestul populației din Arad, care a mers cu flori la spital. Cred că este cea mai mare bucurie și un gest care șterge toate aceste gesturi urâte înghițite anterior”, a adăugat Andreea Moldovan.


CITEȘTE ȘI:

Un nou protest în Cluj-Napoca împotriva restricțiilor date de Guvern. Organizator: „Tot ce au făcut autoritățile este un abuz”

 


Protest anti-restricții la Cluj: „Jos Guvernul terorist”. Pancartele „strigă”: „Restaurantele mor de foame”. GALERIE FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter