Actualitate

VIDEO. Marius Popa, ghidul montan care trăiește din pasiunea sa: „Sunt o mulțime de zone sălbatice în România”

Marius Popa, ghid montean din Cluj, a creat proiectul Active Weekends, prin care reușește să trăiască făcând ceea ce îi place.

 

 


În acest proiect au participat până acum peste 5.000 de turiști din România și din alte 30 de țări pe trasee montane.

Pasiune încă din copilărie

Proiectul, înființat în 2015, este o idee de mai demult a ghidului, acesta făcând trasee pe munte încă de mic.


„Proiectul a început în 2015, odată cu primirea certificatului de ghid montan, însă ideea a fost acolo de mult timp. Eu merg pe munte de mic, însă în 2011 am început cu niște prieteni un mic proiect, ONG, prin care mi-am dat seama că asta e direcția pe care vreau să continui în viață.” a declarat Marius Popa.

Traseele se desfășoară în mare parte în timpul weekend-urilor, când se organizează grupe de câte maxim 14 persoane, dar există și opțiunea de a merge în timpul săptămânii cu ghidul, în grupuri mult mai mici, grupuri private.


Neafectați major de pandemie

Întrebat cum a fost proiectul acesta afectat de pandemie, acesta a afirmat faptul că perioada de anul trecut, când a fost carantinare totală, a fost destul de neplăcut.

„Când a fost lockdown-ul a fost mai neplăcut, dar ai putut observa mult mai bine bucuria oamenilor de a merge în trasee după ce au stat doar în casă timp de multă vreme. În rest nu am fost afectați atât de tare, grupurile cu care mergem de obicei oricum fiind mici.” a mai spus acesta.


Natura, bijuteria ce trebuie protejată cu orice preț

Legat de mediu și păstrarea naturii sălbatice pe cât de mult posibil, românii nu stau foarte bine la acest capitol. Marius Popa a confirmat faptul că schimbările se văd de la o lună la alta, darămite de la un an la altul.

„Reglementări, legi există. Totuși, nu sunt oameni pe teren care să ia măsuri și nici autoritățile nu își bat prea mult capul cu asta. Vezi porțiuni defrișate din loc în loc, vânătoare neorganizată sau turism motorizat, iar toate astea sunt extrem de nocive pentru mediu.


Cel mai benefic ar fi să nu fie neapărat legi pe care să li le impui oamenilor cu forța, ci totul să pornească de la educație, educația copiilor. Ar trebui predate cursuri în ce privește protejarea mediului în școli. Finlanda este un exemplu foarte bun în acest sens, ei îi învață despre asta pe copii încă din grădiniță.” a explicat ghidul montan.

Întrebat ce diferențe sunt între reglementările și organizarea traseelor de aici și cele din afara țării, Marius a afirmat că există diferențe vizibile, de la care am avea ce să învățăm.

„Dacă te duci prin Bulgaria, este posibil să vezi cam aceleași lucruri ca la noi, în ce privește traseele montane. Însă în vest, unde cultura acestora este mult mai veche, totul e la alt nivel. Nu vezi oameni în tocuri, șlapi, echipați neadecvat. Se simte un anumit respect pentru tot ce înseamnă munte și natură.” a declarat acesta.

România, un giuvaier în ce privește natura sălbatică

Asta nu înseamnă că România nu merită din plin vizitată, spune ghidul. Zonele sălbatice, flora și fauna demnă de admirație, priveliștile unice, toate se numără printre lucrurile ce fac din România un giuvaier. Totuși, e recomandat un ghid dacă ai de gând să vezi munții României în toată splendoarea lor.

„Sunt o mulțime de zone sălbatice, foarte multe nevizitate, în special în Carpați. Merită din plin văzute, dar cu un ghid, căci acesta își poate permite să meargă în mijlocul sălbăticiei cu un grup. România pentru asta e extrem de cunoscută, pentru fauna și flora sălbatică, care este foarte multă, așa cum a fost acum câteva mii de ani.” descrie ghidul.

Toată lumea cunoaște faptul că, înainte de a merge pe munte, trebuie făcute unele pregătiri. Pentru traseele mai dificile, pregătirea rucsacului și a fizicului nu este de ajuns, o pregătire a psihicului fiind și ea necesară.

„Pregătirea mentală vine de obicei după o perioadă mai lungă de timp, o perioadă de formare. Există o vorbă printre bătrânii din lumea muntelui <Muntele se ia cu lingurița, nu se ia cu polonicul>. Sunt, cu siguranță, momente imprevizibile și multe dificultăți, dar cu cât ai o experiență mai bogată, faci față mai bine acestor situații neprevăzute.” a povestit Marius.

Planuri de viitor

Întrebat ce planuri are atât în viitorul apropiat, cât și în cel depărtat, legat de proiectul acesta, Marius Popa a spus că are în minte câteva idei concrete, ce s-ar putea materializa cât de curând posibil, dar și câteva idei care încă sunt la stadiul de schiță.

„Proiectul are potențial mare de extindere. Vreau să mai colaborez cu câțiva ghizi montani, pentru a organiza mai multe excursii, cu grupuri mai mari sau mai multe. De asemenea, doresc să facem ateliere de pregătire pentru cei care nu vor neapărat un tur pe munte, ci vor să învețe ceva mai tehnic, precum diferite fenomene (avalanșe, etc.), navigație cu hartă și busolă.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter