Actualitate

EXTREM DE GRAV! „Arafat, de sărbători, dar-ar Dumnezeu să mori!“, s-a strigat la mitingul de luni. Mesaje pline de ură, la care jandarmii nu au reacționat. De ce?

Sloganuri pline de ură s-au auzit la mitingurile de luni, organizate la Cluj, București și în alte orașe din România împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de COVID19.

 

 


Printre sloganurile agresive și amenințătoare, oamenii au strigat „Arafat, de sărbători, dar-ar Dumnezeu să mori!”, la mitingurile organizate de partidul AUR în țară. Protestele au avut loc la Cluj, Timișoara, București, dar și în alte orașe mai mici din România ieri, 29 martie.

 


Față de protestele din Capitală, la Cluj-Napoca mitingul a fost unul pașnic, fără agresivitate fizică. Totuși, măsurile impuse la nivel național privind distanțarea socială și igiena nu au fost respectate.

Deși protestatarii își strigau plămânii, suflau în vuvuzele și în fluier, nepăstrând distanța necesară și nepurtând masca de protecție, nu li s-a întâmplat nimic, nu au fos trași la răspundere. Jandarmii erau prezenți la miting în număr destul de mare, dar nu au acționat, chiar dacă au observat că legea nu a fost respectată. Protestatarii au folosit și diverse expresii vulgare. Nici la acestea nu au acționat jandarmii.


Câteva sute de clujeni au fost prezenți în fața prefecturii, în fața primăriei, dar și pe cele mai aglomerate bulverdare din municipiul Cluj-Napoca. Surprinzător, până la ora actuală, nicio persoană care a protestat nu a fost sancționată contravențional, deși au fost încălcate mai multe restricții cu privire la pandemia de COVID-19.

„Din informațiile pe care le dețin până acum, nicio persoană nu a fost amendată la manifestațile care au avut loc ieri în Cluj-Napoca. Bineînțeles, colegii noștri au monitorizat situația și dacă este cazul se pot aplica sancțiuni în următoarele șase luni”, a transmis pentru monitorulcj.ro Biroul de Presă al Jandarmeriei Cluj.


Discriminare la protestele împotriva restricțiilor

Raed Arafat este de origine arabo-palastiniană, iar la proteste acest lucru a fost evidențiat prin expresii anti-musulmani, în special următoarea expresie: „Arafat, de sărbători, dar-ar Dumnezeu să mori!”

Acest caz nu este unul singular. Discriminarea etnică se arată tot mai prezentă atât la proteste, cât și în spațiul online. În ultimele zile, numeroase jigniri au ajuns la primarul din Timișoara, Dominic Fritz, președintele Klaus Iohannis, au existat protestatari împotriva maghiarilor și amenințări cu moartea la adresa faimoasei actrițe românce Maia Morgenstern.


La Timișoara, s-au scandat mesaje împotriva primarului de origine germană, făcându-se un joc de cuvinte care punea un relativ semn de egal între responsabilitatea acestuia față de starea de carantină în care se află orașul și Holocaust.

La Pitești, soluția protestatarilor pentru ”a-și recâștiga libertatea” s-a materializat prin scandări anti-maghiari.

La București, Maia Morgenstern este amenințată cu gazarea.

Discursul anti-musulmani (pornind la identitatea etnică a dlui Arafat) este din ce în ce mai prezent în mediul on-line.

În acest context, liderul Partidei Romilor este prezent la mitingurile partidului care încurajează toate aceste manifestații.
Trist! Foarte trist!”, a evidențiat sociologul Gelu Duminica, într-o postare pe Facebook.

CITEȘTE ȘI:

Protest anti-restricții la Cluj: „Jos Guvernul terorist”. Pancartele „strigă”: „Restaurantele mor de foame”. GALERIE FOTO

 

Emil Boc cere deschiderea sălilor de fitness și un plan pentru eliminarea restricțiilor: „Guvernul trebuie să adapteze din mers unele măsuri”

 

abonare newsletter