Actualitate

Proiectul imobiliar din Hoia, „bombă socială”. Boc: „Construiești 800 de apartamente și zona va deveni un GHETOU!”

Proiectul imobiliar din Hoia Baciu, supranumit „haosul imobiliar din Hoia”, va deveni o „bombă socială”, dacă se va duce până la capăt, spune Emil Boc. Zona s-ar putea transforma într-un getou, de nelocuit.

 

 


Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a susținut că, din păcate, zona în care se dorește construirea a 800 de apartamente nu este în domeniul său.

 


Edilul spune că măsura de bun simț pe care ar trebui să o facă autoritățile este gradarea autorizației de construcție.

„Acolo nu este domeniul primăriei. Blocurile acelea nu sunt autorizate de Primăria Cluj-Napoca. Eu am cerut ceea ce cred că se poate face cu bun simț autorităților din Florești, să gradeze autoritația de construcție”, a spus Emil Boc la un post de radio local.


Primarul evidențiază că la Cluj-Napoca această măsură a avut loc deja. În cartiere precum Borhanci, Sopor și Bună Ziua primarul a oprit construcțiile, în beneficiul cetățenilor, chiar dacă a primit critici:

„În Borhanci noi nu am oprit, teoretic, procesul de autorizare. Se desfășoară dezbaterea publică, se discută în Comisia de Urbanism, se aprobă în Consiliul Local, școală, creșă, etc. Dar autorizația de construcție se emite în 2026 când e gata centura metropolitană și avem drumurile făcute. (...) La Cluj întotodeauna fac asta și primesc critici din cauza asta. La Buna Ziua am blocat aproape 3 ani de zile și nu am dat autorizație. În Sopor am zis nu, prima dată facem noi și cetățenii au înțeles până la urmă că e în beneficiul lor”, a mai declarat Boc.


Proiectul imobiliar din Hoia, „bombă socială”

Emil Boc spune că autoritățile ar trebuia să ia exemplul din Cluj-Napoca, altfel, proiectul imobiliar din Hoia Baciu va deveni o „bombă socială”, iar zona se va transforma într-un ghetou, într-un loc de „nelocuire”.

„Și aici se poate gândi așa: pot să construiesc 800 de apartamente fără nicio cale de conexiune directă cu Floreștiul, Clujul încât să transformi zona aia într-un ghetou, zonă de nelocuire. Și atunci, asta ar trebui făcut. Să se gradeze autorizarea acelor lucrări. Pentru asta trebuie un pic de curaj. (...)Acolo unde faci blocuri și va deveni un ghetou, cine crede că va locui pe termen mediu și lung? Va fi o bombă socială”, a susținut Emil boc.


Edilul vrea adoptarea legii zonelor metropolitane, prin care primarii marilor orașe să poată interveni în problemele de lângă municipiile sale, care le-ar putea afecta, precum „haosul imobiliar” din Hoia.

Emil Boc susține că, chiar dacă nu are competență în legătură cu ce se întâmplă la marginea orașului, Cluj-Napoca tot „încasează”:

„De aceea am cerut la nivel național să adopte legea zonelor metropolitane, ca noi, primarii marilor municipii, să avem ceva de spus și la ce se întâmplă la granița orașului. Tot ce se întâmplă în afară nu avem nicio competență, dar suntem la încasare. Trafic, școli, grădinițe - presiunea pe grădinițe de unde credeți că vine? Vine din Cluj-Napoca? Nu. Dacă am fi doar noi din Cluj-Napoca nu am avea nicio problemă cu asigurarea locurilor din creșe, de exemplu, dar a venit presiunea periurbană. Eu îi consider pe toți clujeni și cei care lucrează în Apahida și de aceea gândesc totul în zonă metropolitană - și cu trenul, metroul, centura. Am și vorbit cu primarii să facă grădinițe acolo decât să umble cu copiii în unitățile din Cluj-Napoca”, a punctat primarul. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter