Actualitate

Cluj-Napoca, „salvat” de fondurile europene. Boc: „Contează cum ceri. La furat e greu, nu scapi”

Cluj-Napoca a ajuns în prezent un oraș foarte dezvoltat, mai ales datorită fondurilor europene. Chiar dacă s-ar spune că banii europeni sunt greu de accesat, Emil Boc contrazice aceste „speculații”. Viziunea sa este de a îndrepta Clujul spre drumul orașelor Amsterdam, Bruxelles și Viena.

 

 


Municipiul Cluj-Napoca este ghidat de trei aspecte prioritare, care îl ajută să se dezvolte constant: verde, digital și rezilient. Primarul orașului le-a repetat în nenumărate rânduri.

 


Administrația locală susține că la fiecare 1 leu plătit prin taxe și impozite, 2,5 lei sunt aduși înapoi prin fonduri europene, potrivit digi24.ro.

200 milioane de euro au fost folosiți pentru poiecte finalizate, 200 milioane pentru cele ce încă se află în lucru, iar pentru proiectele de viitor se vor cheltui 2 miliarde de euro.


„Secretul” pentru a obține fonduri europene

Chiar dacă multă lume consideră că fondurile europene nu sunt accesibile oricui, iar procedurile ar fi „grele”, Emil Boc ține să contrazică aceste afirmații. Secretul ar fi că trebuie să fii cinstit. Dacă furi, „e greu să nu scapi”:

„Știți unde sunt proceduri grele cu fonduri europene? La furat! Dacă vrei să furi, da, e greu cu fondurile europene, că nu scapi. Dar dacă ești cinstit și ești corect, ai toate șansele să aduci «bani gratis» în țara ta, în comunitatea ta. Până la urmă, aceste fonduri, care sunt din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, tocmai acest lucru îl urmăresc, să diminueze decalajele de dezvoltare și de condiții de viață dintre Uniunea Europeană și România. Or, dacă aceste fonduri nu sunt folosite pentru acest scop, atunci practic ratăm șansa pe care Uniunea Europeană ne-a întins-o de a duce o viață mai bună aici, la noi acasă”, a explicat Emil Boc pentru sursa citată.


Edilul spune că pentru a obține fonduri europene trebuie să știi ce să ceri – „să faci documentații corecte, să nu furi și nu în ultimul rând, să te implici în fiecare zi în implementarea lor.”

Orașele europene, inspirația Clujului

De multe ori, primarul se inspiră din orașe bine dezvoltate precum Amsterdam, Bruxelles, Viena, și urmează „calea europeană”. Edilul vrea ca și Cluj-Napoca să ajungă la fel de dezvoltate și moderne ca cele menționate anterior.


Noi ne uităm în primul rând la Europa. Noi vrem ca orașul nostru să fie ca Muenchen, ca Amstedam, Bruxelles, Viena. Apoi ne uităm ce finanțează Uniunea Europeană. Deci dacă vin cu proiecte care înseamnă green, autobuze electrice, transporturi nepoluante, parcuri, spații verzi, locuri de joacă, păduri parc, Uniunea le finanțează 100%”, a adăugat Boc, potrivit digi24.ro

Și aici banii europeni joacă un rol foarte important pentru că prin ei se dezvoltă orașul. Dacă orașul de pe Someș nu ar fi avut acces la fonduri europene, situația ar fi mult mai diferită decât e în prezent:  „Sunt atât de importante fondurile europene, pentru că sunt gratis, oameni buni. Dacă noi n-am fi avut fondurile europene, Clujul ar fi fost poate sub jumătate ca nivel de dezvoltare față de ce are astăzi”, susține Boc.

CITEȘTE ȘI:

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter