Actualitate

Ceremonie la Cluj-Napoca de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti. VIDEO

O ceremonie de depunere de jerbe a avut loc marți la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti.

 

 


La eveniment au fost prezenți prefectul Tasnádi Szilárd, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, primarul Emil Boc, profesorul Virgiliu Leon Țârău și alți oficiali. În cadrul ceremoniei, au depus jerbe de flori Asociația Foștilor Deținuți Politici Filiala Cluj, Prefectura județului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Academia Română Filiala Cluj, Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, Partidul Național Liberal (PNL) Cluj și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Cluj.

 


Primarul Emil Boc a ținut un discurs în cadrul evenimentului, arătând că generațiile care au trăit în timpul comunismului au obligația de a le spune tinerelor generații ce a însemnat acest lucru. De asemenea, primarul a afirmat că democrația nu este perfectă, însă este, fără echivoc, cea mai bună formă de guvernământ creată de omenire.


„De peste 4.000 de ani, omenirea se guvernează după două modele: pe de o parte, democrația cu variantele ei, pe de alte parte, dictatura cu variantele ei. Noi, generația actuală, am avut șansa istorică de a le avea pe amîndouă, dar și nefericitul moment de a le trăi pe amândouă. Cred că generația actuală trebuie să fie cea mai vocală în a explica ce a însemnat regimul comunist și a arăta tinerelor generații ce înseamnă cu adevărat comunismul, pentru că una este să te uiți în cartea de istorie, alta este să îl trăiești. Din perspectiva democrației, din sutele, miile de definiții care au fost date, eu o să mă opresc asupra a două, una a lui Abraham Lincoln, care spunea că democrația este guvernarea poporului, cu poporul și pentru popor. Cealaltă aparține lui Winston Churchill, care spunea că democrația este cea mai proastă formă de guvernământ, exceptându-le pe toate celelalte. Democrația nu este perfectă, vedem acest lucru fiecare dintre noi, din America și până în România, dar nici nu a inventat omenirea o formă de guvernare mai bună. Alternativa o reprezintă dictatura.

Pe bună dreptate, se pune întrebarea de ce nu a rezistat regimul comunist, de ce nicăieri în lume, cu o singură excepție – Coreea de Nord, regimul comunist nu a reușit nicăieri. Explicația ne-o dă John Locke, care spune că orice societate care își propune să construiască un sistem care vine în contradicție cu valorile de bază ale ființei umane este sortit eșecului. Cele trei valori fundamentale sunt viața, libertatea și proprietatea. Comunismul și-a propus exact să demoleze aceste valori. Din punctul meu de vedere, căderea comunismului nu era o problemă «dacă», ci era o problemă de «când»”, a declarat edilul.


9 martie, Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989

În România, ziua de 9 martie a fost declarată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989, prin Legea nr. 247/2011, ca o zi comemorativă a celor care s-au opus regimului totalitar comunist. S-a ales ziua de 9 martie pentru a coincide cu Ziua pomenirii sfinților 40 de mucenici, o sărbătoare din calendarul ortodox.

Judecătorul clujean Cristi Danileț a arătat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în perioada menționată anterior, se aproximează că circa 2 milioane de români au trecut prin închisori, lagăre și alte locuri de detenţie şi deportare.


„Numărul închisorilor şi al altor locuri de detenţie a fost de peste 130. Perioada în care numărul deţinuţilor politici a fost foarte mare în ţara noastră se întinde din primăvara anului 1948 până în vara anului 1964; după acest an, au existat în continuare deţinuţi politici, dar numărul lor a fost mai mic. Prin închisori, lagăre şi alte locuri de detenţie şi deportare au trecut 2 milioane de oameni. Acest număr nu cuprinde cetăţenii asasinaţi în luptele din munţi, fără judecată, sau fără a trece prin închisori”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

CITEȘTE ȘI

Fundația Doina Cornea aduce proiecte pentru păstrarea vie a memoriei victimelor comunismului.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter