Actualitate

Afaceri la început de primăvară. Cum plănuiesc meșteșugarii să își vândă mărțișoarele anul acesta?

Pandemia va afecta vânzarea cadourilor de 1 și 8 martie. Comercianții caută soluții alternative pentru a-și vinde produsele în această primăvară.

 

 


Târguri „virtuale”, comenzi online și de pe rețelele de socializare, acestea sunt câteva dintre soluțiile la care s-au gândit meșteșugarii locali pentru a-și vinde mărțișoarele în timp de pandemie.

 


Jurnaliștii Monitorul de Cluj au luat legătura cu câțiva dintre cei ce obișnuiau să își vândă obiectele handmade în cadrul târgurilor de primăvară și care, cel mai probabil, vor exista doar online anul acesta.

Rețelele de socializare și platformele online, salvatoare în pandemie

Situat în Piața Unirii, într-o clădire împovărată de istorie - Palatul Josika, se găsește Atelierul de Murano. Deschis din 2010 de Andreea Tölgyi și Iza Kiss, atelierul s-a bucurat de un succes enorm până acum, cu exponate unicat la Târgurile de Crăciun și cele de primăvară din Cluj-Napoca și din țară. Totuși, pandemia a afectat și această afacere locală, a cărei proprietare s-au văzut nevoite să se adapteze noilor condiții.


„Activitatea noastră din ultima vreme se desfășoară cel mai mult online, prin intermediul site-ului nostru. Vom proceda la fel și în cazul mărțișoarelor. Primim comenzile fie direct pe site, fie pe rețele de socializare, iar promovarea ne-o facem prin Google Ads. E tot ce putem face în situația prin care trecem cu toții”, a declarat Iza Kiss pentru Monitorul de Cluj.

Micii meșteșugari au cerut ajutorul lanțurilor de librării sau magazinelor online

Meseriașii de la Mărțișor Meșteșugit, o mică afacere din România care realizează manual mărțișoare din porțelan, au explicat că au patru metode prin care au reușit să se descurce în perioada pandemică.


„În primul rând, ne bazăm mult pe comenzile primite pe site-ul nostru. După acestea, ar urma cele primite pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, în comentarii. De asemenea, avem un contract cu cei de la librăria Cărturești, care reprezintă un mare ajutor, distribuindu-ne produsele în toate librăriile lor. Ultima dintre plpatformele prin care ne vindem produsele este magazinul online eMAG, o altă platformă cu ajutorul căreia oamenii pot afla de noi și ne pot cumpăra produsele”, au arătat aceștia.

„Nu îmi permit să rămân cu produse pe stoc, ce fac cu ele până la anul?”

O artistă handmade din Cluj, Stanciu Oana, ce confecționează mărțișoare din lână împâslită, a explicat că în alți ani obișnuia să realizeze cantități mari din aceste produse, dar în perioada de pandemie nu va face decât ce i se va cere la comandă.


„Anul acesta voi face mărțișoare și în cantități mai mari, dar doar pe comandă. Nu îmi permit să rămân cu multe produse pe stoc, ce să fac cu ele până la anul? Promovarea o voi face pe Facebook, e cel mai ușor” a afirmat artista.

Târguri doar online

Un grup de pe Facebook, ce susține artiștii care confecționează diferite decorațiuni handmade, va organiza un „Târg de Mărțișor” online.

„Am organizat acest târg online pentru a veni în ajutorul creatorilor de frumos. Va fi organizat în mici ateliere, iar pentru o bună funcționare a târgului am stabilit câteva reguli. Bunul simț, organizarea și simțul responsabilității sunt esențiale. Am comunicat acest lucru tuturor participanților, fie ei cumpărători sau expozanți. Totuși, pentru că aceste lucruri au fost communicate, organizatorii nu sunt responsabili de calitatea și transparența produselor/serviciilor oferite de către expozanți, nici de înțelegerile dintre cele două părți. De aceea, expozanții sunt rugați să ofere de la început transparență în prezentarea produselor, detalii despre preț, transport, modalitate de plată și termen de execuție, dacă este cazul”, a explicat unul dintre organizatori, pentru Monitorul de Cluj.

Unii dintre întreprinzătorii locali au acceptat ușor schimbarea, alții s-au adaptat mai greu sau au refuzat să treacă în mediul online cu afacerile lor, rămânând, dacă au avut ocazia, cu magazinele deschise.

Material realizat de Sarah GHERMAN

CITEȘTE ȘI

Patronii din HoReCa vor eliminarea pragului de 3 cazuri la mia de locuitori pentru redeschiderea localurilor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter