Actualitate

Biserica Ortodoxă nu renunță la ritualuri „nici peste 1.000 de ani”. Teodosie: „Nu ne lăsăm INTIMIDAȚI”.

Bebelușul mort la botez nu schimbă ritualurile Bisericii Ortodoxe. Arhiepiscopul Teodosie: „Nu ne intimidăm, așa cum a fost cu lingurița“.

 

 


 

Ritualul botezului nu va fi schimbat, chiar dacă în urmă cu câteva zile un bebeluș din Suceava a murit, înecat în cristelniță. Prea Înaltul Sfințit Teodosie spune că „nu se lasă intimidat”.


 

Zeci de reacții au apărut în spațiul public după ce bebelușul de la Suceava a murit doar la câteva ore de la botez. S-a creat și o petiție prin care semnatarii cer ca preoților să li se interzică să cufunde copiii în apă.


Arhiepiscopul Tomisului subliniază că procedurile apar în Sfintele Canoane. „Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, citat de Hotnews.

Un absolvent al Facultății de Teologie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu consideră că dacă te blochezi într-un ritual, fără să îți pese de consecințe, este clar că există o problem la mijloc.


„Dacă te blochezi într-un ritual, crezând că doar executat într-un anumit mod o să lucreze Dumnezeu, fără să-ti pese de brutalitate, riscuri sau cât de fragilă e ființa pe care o ai în brațe, atunci, mai mult ca sigur, ai o problemă.“, scrie în Republica.ro Ionuț Stăncelu, absolvent al Facultății de Teologie a Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Lingurința se folosește la ritualul împărtășirii, iar la începutul pandemiei, în martie a pornit un adevărat scandal, deoarece un preot din Cluj împărtășea zeci de oameni cu aceeași linguriță. Chiar dacă Conducerea Patriarhiei a recomandat lingurițele de unică folosință după acel scandal, preoții au continuat să împărtășească oamenii cu o singură linguriță.


CITEȘTE ȘI:

Botezul prin „cufundare”. De ce nu renunță preoții la acest ritual periculos? Exces de zel, spectacol gratuit sau tradiție? Cazul bebelușului mort de la Suceava nu este singular.

Ultimele Stiri
abonare newsletter