Actualitate

Galerie de la Roşia Montană, amenajată pentru vizitare

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/14_ziua/02 rosia.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Membrii GIMPCRM au vizitat galeria Cătălina-Monuleşti unde au analizat stadiul actual al lucrărilor de cercetare arheologică.

Cercetări arheologice de calitate, restaurări făcute cu maxim profesionalism şi o impetuoasă nevoie de forma mai mulţi specialişti români în arheologie minieră – acestea au fost concluziile celei de-a 5-a întruniri de lucru a GIMPCRM la Roşia Montană.

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) s-a reunit sâmbătă, la Roşia Montană, în cea de a V-a sesiune de lucru. Reuniunea este parte a procesului de monitorizare a cercetărilor arheologice şi a lucrărilor de restaurare a clădirilor istorice desfăşurate în localitate, în cadrul programelor de patrimoniu derulate de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Pe lângă membrii GIMPCRM, la întâlnire au participat şi dr. Beatrice Cauuet, coordonatorul lucrărilor de cercetare arheologică, în vederea amenajării turistice, din galeria Cătălina-Monuleşti, dr. Paul Damian, de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi arh. Katalin Moscu, coordonator al lucrărilor de restaurare a clădirilor din centrul vechi al localităţii.

Monitorizarea de sâmbătă a vizat principalele şantiere de restaurare a patrimoniului construit aflate, în prezent, în derulare, respectiv cel al clădirii vechii şcoli şi vechiul sediu al primăriei. Ambele clădiri presupun lucrări de restaurare foarte complexe, finalizarea lor fiind estimată pentru vara anului viitor, când, în urma discuţiilor avute cu autorităţile locale, urmează a fi transformate în unităţi hoteliere. Proiectul reprezintă un parteneriat între RMGC şi Consiliul Local Roşia Montană şi îşi propune să acopere un gol existent în localitate, prin lipsa unor spaţii de cazare de calitate.

Membrii GIMPCRM au vizitat şi galeria Cătălina-Monuleşti unde, împreună cu dr. Beatrice Cauuet şi dr. Paul Damian, au analizat stadiul actual al lucrărilor de cercetare arheologică din subteran şi oportunităţile de amenajare spre vizitare a galeriei. Specialiştii din cadrul GIMPCRM au menţionat că susţin proiectul prin care galeriei i-ar fi dată o destinaţie turistică.

Galeriile române, medievale şi moderne unde au fost descoperite artefacte din lemn destinate evacuării apelor subterane urmează a fi amenajate pentru vizitare, inclusiv prin folosirea tehnicilor de replicare a artefactelor, în scopul de a oferi publicului accesul la toate stadiile de evoluţie a procesului de exploatare a aurului pe care galeria Cătălina-Monuleşti le prezintă.

Totodată, membrii GIMPCRM au declarat că îşi oferă sprijinul pentru demararea lucrărilor de elaborare a unui proiect de reconstituire, cu ajutorul tehnologiei 3D, a galeriilor şi construcţiilor romane descoperite în Roşia Montană, precum şi a artefactelor descoperite în cursul cercetărilor, pentru a fi folosite în cadrul expoziţiei locale.

abonare newsletter