Actualitate

CNAS refuză să dea bani pentru screeningul şi terapia autismului

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/11_ziua/04 milena pruna conf autism transilvania rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Screeningul gratuit pentru depistarea autismului, promis de Ministerul Sănătăţii încă de anul trecut, nu este posibil nici acum.

Părinţii din Cluj spun că normele sunt blocate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 


Părinţii copiiilor cu autism ar trebui să plătească 32 de euro pe zi doar pentru terapia cu un psiholog din cauză că CNAS nu decontează nici terapia pentru această boală.

Părinţii clujeni care au copii cu autism semnalează că Ministerul Sănătăţii şi CNAS se joacă cu sănătatea acestor copii în condiţiile în care la un an şi jumătate de la apariţia Legii autismului în Monitorul Oficial, normele de aplicare a legii nu au fost adoptate. Aceasta înseamnă că legea care face referire la realizarea unui screening gratuit pentru depistarea autismului la copiii cu vârsta până la 3 ani nu poate fi pusă în aplicare.


„Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în iulie 2010 şi în 10 zile ar fi trebuit să apară şi normele de aplicare, dar nici până astăzi nu au fost realizate”, a declarat Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania şi mama unui copil cu autism. Ea spune că normele de aplicare s-au blocat la CNAS care spune clar că screeningul nu va fi făcut de medicii de familie şi nici nu va fi decontat.

Şanse mari de ameliorare a bolii dacă e depistată la timp


Milena Prună spune că acei copii cărora le-a fost depistată boala din timp, adică înainte de a împlini 3 ani, au şanse mult mai mari de recuperare şi ameliorare a bolii decât cei la care boala a fost descoperită la vârste mai mari. „Noi facem terapie cu copiii la asociaţie şi am observat, din proprie experienţă, că cei care au venit la terapie timpuriu au şanse mult mai mari decât cei care au venit după 3 ani”, a spus Milena Prună.

Decontarea terapiei autismului, omisă


Pe lângă faptul că screeningul nu este posibil, statul nu decontează nici terapia pentru această boală. Părinţii semnalează că preţul terapiei este imposibil de susţinut de o familie cu un venit obişnuit. „Dacă ar fi să respectăm tratamentul standard, un copil cu autism ar trebui să facă terapie cu un psiholog timp de 8 ore pe zi. Preţul unei şedinţe de o oră este de 4 euro, ceea ce înseamnă că o zi de terapie costă 32 de euro”, a afirmat Nicoleta Niste, director executiv Autism Transilvania. Pe lângă terapia cu un psiholog, copiii trebuie să lucreze şi cu logoped, psihoterapeuţi şi alţi specialişti.

Interpelare la primul-ministru pentru apariţia normelor


Deputatul independent Mircia Giurgiu a precizat că va încerca să rezolve această problemă. „Luni voi trimite o interpelare la primul-ministru Emil Boc căruia îi voi cere ca Guvernul să ia în calcul elaborarea normelor cât mai repede astfel încât copiii cu autism să beneficieze de terapie gratuită şi să se realizeze screeningul gratuit”, a afirmat Mircia Giurgiu.

Milena Prună a menţionat că din punct de vedere economic, screeningul este o variantă foarte bună pentru că un copil tratat la timp are şanse de recuperare şi ameliorare, ceea ce înseamnă că nu ajunge un asistat social susţinut de stat şi familie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter