Actualitate

Romii cer o viață decentă! Jandarmii au descins la manifestația din Pata Rât. VIDEO

Romii s-au adunat și în Pata Rât pentru a-și cere drepturile de la instituțiile publice. Jandarmii și-au făcut apariția pentru a verifica dacă se respectă regulile sanitare.

 

 


Mai mulți romi s-au adunat în Pata Rât, loc în care au fost duși după evacuarea de pe strada Coastei, pentru a prezenta nemulțumirile față de locul în care trăiesc acum. Nu a durat mult, până când autoritățile clujene și-au făcut apariția pentru a se asigura că această manifestație nu se transformă într-un protest.

 


Momentul în care romii strigau „Cluj fără rasism!” și „Cluj-Napoca nu uita, Pata Rât e fața ta!” au sosist autoritățile pentru a „sparge” manifestarea oamenilor.

Polițiștii au început să întrebe cine a organizat această manifestație, și dacă s-a trimis o cerere în care să se specifice scopul organizării ei. Oamenii au început să le explice autorităților de ce au iești în stradă, pentru nedreptatea care s-a făcut în urmă cu 10 ani.


Jandarmii au încercat să oprească manifestația

Romii au început să își plângă nemulțumirile și să le spună polițiștiilor că ei au păstrat distanța și au respectat toate aceste măsuri, lucru care se poate observa și în imaginile de mai jos.


După lucrurile au degenerat, iar jandarmii au ținut să specifice faptul că ei nu sunt rasiști. Romii în continuare își prezentau nemulțumirile, moment în care autoritățile le-au exemplificat legea care le permite să oprească această manifestație.

„Dacă dumneavostră începeți să scandați, această manifestație se transformă într-o adunare publică. Pteți marca momentul pentru care v-ați adunat aici, dar cu respectarea măsurilor legale. Văd că respectați distanțarea și purtarea măștii. Puteți continua, dar fără scandări!”, a spus unul dintre jandarmi.


Romii își cer drepturile!

„Noi suntem câțiva dintre oamenii care au fost evacuați și aduși la marginea orașului, mai exact în Pata Rât, pe strada Cantonului. Eu aveam 8 ani când am fost adusă aici, și ni s-a spus că nu vom locui mult aici. Dacă 20 ani nu înseamnă mult pentru voi, mă întreb oare cât mai trebuie să stăm aici? Mulți dintre noi au renunțat la școală când am venit aici, pentru că nu avem condiții aici”, a spus o fată de etnie romă.

De 10 ani, sute de romi trăiesc printre gunoaie și fără strictul necesar pentru a duce un trai decent.

„Uitați în ce gunoaie trăim! Ne mănâncă șobolanii.Ni s-a promis că vor veni și vor lua gunoaiele de aici, dar nimic. Am rămas doar cu promisiuni. Ne-au promis că ne vor băga curent, și multe altele. Nu au făcut nimic!”, a tras atenția un alt protestatar.

CITEȘTE ȘI:

Manifestație în fața Primăriei pentru cei 350 de romi evacuați de pe Coastei: „Un deceniu de luptă”. VIDEO

 

abonare newsletter