Actualitate

Cimitirul-parc anunțat cu surle și trâmbițe încă din vară va fi funcțional doar la anul

Primul cimitir-parc din România a fost inaugurat vara aceasta la Cluj-Napoca, în cartierul Someșeni. Deși lucrările au fost recepționate, acesta nu este încă funcțional.

 

 


Primarul Emil Boc a declarat că cimitirul Moș Ion Roată va funcționa abia din 2021, urmând ca la începutul anului să fie făcute angajări și să fie dat în folosință.

 


„Am decis că cimitirul Moș Ion Roată va funcționa numai de anul viitor, pentru că a trebuit să fie făcute toate ajustările tehnice în departament și avem de angajat, la începutul anului, două persoane cred, pentru a putea fi complet funcțional”, a afirmat edilul, la un post local de radio.

Cât va costa un loc de veci?

„Cel mai modern cimitir din România” a fost recepționat în luna august 2020 de primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea.


Potrivit unui proiect al consiliului local, taxa pentru locul de înhumare în Cimitirul din Someșeni este formată din taxa de concesiune de 100 de lei/mp/20 de ani x suprafața locului de veci + 590 lei (cost soclu pentru monument funerar). În ceea ce privește taxa pentru nișele de columbar, aceasta este compusă din taxa de concesiune de 100 lei/mp/20 de ani x suprafața columbar (0,23mp/2) + 665 (cost nișă de columbar pentru urnă).

Cimitirul a costat peste 50 de milioane de lei

Lucrările la noul loc de veci au fost executate de firma SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL. Valoarea totală a contractului este de 50.919.836,82 lei (fără TVA), iar lucrările au fost finalizate și recepționate. Cimitirul este amenajat pe o suprafață de peste 20 de hectare, care cuprinde peste 5.500 de morminte.


De asemenea, a fost construită și o capelă pe următoarele nivele – demisol, parter și etaj. Aceasta prezintă facilități precum sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare și oficii, două vestiare, două birouri, sală de mese cu oficiu, dar și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, situat la demisol.

Datele tehnice ale noului cimitir din Cluj-Napoca


– 85.550 mp spații verzi amenajate (5.500 buc. arbuști, 2.115 buc. arbori și 200 metri gard viu)
– 55.396 mp pentru circulații: semicarosabile – 21.806 mp; pietonale – 20.990 mp; parcaje 12.600 mp
– 68.394 mp amenajări morminte
– 575 mp suprafață construită clădiri
– 919 mp suprafață desfășurată clădiri
– 5.553 morminte
– 1.856 urne columbar

CITEȘTE ȘI

Primul cimitir-parc din România, recepționat la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Ne gândim la tot, de la naștere, până la trecerea la cele veșnice” FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter