monitorulcj.ro Menu
Actualitate

6 lucruri surprinzătoare despre gin! (P)

O băutură celebră oriunde în lume, cu un gust aparte, unic, puternic, cu o istorie de peste trei secole, dar încă bucurându-se de efervescența tinereții, ginul nu încetează să surprindă.

La petreceri este prezent în zeci de cocktailuri, dar efectul său de reîmprospătare a convins milioane de oameni de pe cele 7 continente să o aleagă drept ”mica lor plăcere de acasă”, după o zi extenuantă la birou. Poate ai impresia că o cunoști atât de bine încât nu mai are nimic să îți ascundă, dar iată câteva lucruri surprinzătoare despre băutura ta preferată!

1. Nu se bea sec


Poți bea un shot de tequila, dacă dorești, sau chiar de vodka, dar niciodată unul de gin. Bourbonului și whiskeyului le poți adăuga cuburi de gheață și le poți servi fără probleme. În schimb, băutura cu gust aromat a fost concepută pentru a fi folosită în cocktailuri. Astfel, aromele sale botanice sunt intensificate, iar cocktailul capătă complexitate.

2. Popularitate de neatins


Există mai multe mixuri de băuturi clasice care au ginul la bază, în comparație cu oricare altă tărie. Negroni, Ramos Fizz, Martinez, Red Snapper, Tom Collins, White Lady, Hanky Panky, French 75 sunt doar câteva exemple. Tu câte ai încercat?

3. Origine olandeză


Ginul este băutura spirtoasă clasică a englezilor și sunt puține lucruri mai tipice pentru un londonez decât un tonic. Cele mai cunoscute branduri provin din Marea Britanie. Prin urmare, pare de la sine înțeles că locul apariției acestei tării este Anglia.

Adevărul este altul! Englezii au descoperit-o în timpul războiului de 30 de ani, din secolul al XVII-lea, in Olanda. Soldații britanici au văzut că adversarii lor beau o băutură din ienupăr, pe care au numit-o ”curajul olandez”. Aceasta a fost adusă în țara insulară și, cu mici modificări, a devenit ceea ce astăzi cunoaștem. 


4. Utilizare medicinală

Încă din anul 1269, într-o scriere olandeză, apare prima menționare a băuturii pe bază de ienupăr cu proprietăți medicinale. De atunci și până astăzi, s-au invocat calitățile sale vindecătoare.


Din fericire (sau nu), s-a demonstrat că utilizarea medicinală nu reprezintă o soluție eficientă - indiferent de boala pacientului. Pe Flota Regală, amestecul de gin, cu lime și coriandru ”vindeca” răul de mare. De fapt, aceasta era o scuză a marinarilor pentru a bea și în timpul programului.

5. O vodka mai aromată

Cea mai cunoscută metodă pentru producerea ”curajului olandez” este amestecul grânelor fermentate cu ierburi distilate, precum ienupăr, coriandru, scorțișoară sau coji de citrice. Vodka are procesul de producție identic, exceptând ingredientele din sfera botanică. De aici și mitul conform căruia ”vodka nu are gust”. Fals! Vodka nu are un gust atât de aromat precum ”curajul olandez”, însă are un gust puternic individualizat.

6. Filipinezii iubesc tăria englezească

Vânzările la nivel global ale acestei băuturi spirtoase depășesc 60 de milioane de tone, în fiecare an. Dintre acestea, peste 22 de milioane de tone sunt consumate doar în Filipine. Alte națiuni iubitoare de gin sunt Spania, Statele Unite ale Americii și, bineînțeles, Marea Britanie.

Ar mai fi multe de spus despre această băutură populară, însă tot mai bine vorbește licoarea de la sine. Nu uita! Consumă băuturi alcoolice în cantități moderate și cu responsabilitate și comandă-le simplu și rapid din magazinul online beicevrei.ro.