Actualitate

Pregătiri pentru sărbătorile de iarnă. Cum să alegi bradul de Crăciun perfect?

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar odată cu ele și pregătirile specifice acestei perioade. Chiar dacă în acest an Crăciunul va fi atipic există câteva tradiții pe care le vom putea păstra și în 2020.

 

 


Pandemia de COVID-19 a afectat și modul în care sărbătorile de iarnă se vor desfășura în acest an. Târgul de Crăciun a fost anulat în mai multe orașe din România, inclusiv în Cluj-Napoca, iar sărbătorile de Crăciun și revelionul vor fi atipice în acest an.

 


Totuși, există câteva tradiții care încă pot fi respectate, iar una dintre acestea este împodobirea bradului de Crăciun. Magazinele sunt pline de ornamente, iar momentul achiziționării bradului a venit.

Dar cum poți să alegi bradul care să aducă, odată cu el, și spiritul sărbătorilor de iarnă? Mai jos veți găsi sfaturi în această privință, dar și câteva îndrumări pentru împodobire.


Cum să îți alegi bradul de Crăciun?

Chiar dacă alegerea bradului de Crăciun poate să însemne o bătaie de cap, odată amplasat în centrul locuinței și decorat specific sărbătorilor, acesta poate să aducă sentimente plăcute întregii familii. Cum ar putea exista sărbătorile de iarnă fără acel faimos brad?

Multe persoane preferă bradul natural pentru a avea sărbătorile cât mai pline de viață, dar și pentru că aduc un miros proaspăt în casă. Totuși, achiziționarea lui poate să fie destul de dificilă, având în vedere că există o diversitatea mare de brazi. Alegerea trebuie făcută în special după nevoile personale.


Natural sau artificial?

Astfel, atunci când alegi bradul perfect trebuie să iei în considerare mai multe aspecte: mărimea, forma coroanei și multitudinea acelor. Printre brazii naturali se numără următoarele „modele”:

Cel mai popular printre români este molidul. Acesta este o specie de coniferi care e vândută deseori în piețe, iar mulți oameni îl aleg neștiind detalii semnificative, precum că se usucă mult mai repede decât un brad. Molidul este mai ieftin decât un brad. Dacă nu vrei să cureți constant acele căzute de sub el (care se desprind chiar după câteva zile) și nu vrei ca bradul tău să prindă o culoare ușor gălbuie, atunci nu îți recomand molidul.


Când vine vorba de bradul românesc, acesta este cumpărat mai ales datorită prețului scăzut, față de cei importați. Nu este atât de bogat în crengi, însă mirosul natural va acapara toată încăperea în care va fi amplasat. Pentru a nu-și pierde mirosul natural, și a se putea menține, este recomandat ca încăperea să fie aerisită în fiecare zi și bradul să fie udat cu puțină apă o dată la câteva zile.

Bradul argintiu este apreciat de mulți români fiindcă este foarte rezistent, atât la secetă cât și la fum și praf. Așadar, acesta poate să fie destul de îndrăgit de familii, mai ales pentru că este ușor de întreținut. Acesta are ca avantaj faptul că poate să fie ținut în grădină sau chiar în ghiveci, ani la rând. Așadar poți să economisești mulți bani dacă îl păstrezi.

Totuși, dacă nu este atât de important pentru tine mirosul natural al bradului și vrei să salvezi natura, oricând poți alege bradul artificial (care îți va salva și buzunarul). Odată cumpărat, bradul artificial poate să fie folosit în fiecare an fără nicio grijă. Acele nu vor cădea, iar culoarea sa va rămâne aceeași. Pe acesta trebuie doar îl despachetezi în fiecare an și începi să îl împodobești, iar fuga după bradul perfect a luat sfârșit.

Aspecte importante: prospețimea, culoarea și densitatea crengilor

Dacă într-un final alegi să achiziționezi un brat natural, atunci trebuie să fii atent la prospețimea acestuia. Pentru a afla dacă un brad sau molid este proaspăt, atunci poți să verifici acest lucru dacă scoți un ac pe care să îl îndoi. Dacă acul tinde să revină la poziția lui inițială atunci bradul e unul proaspăt, dar dacă nu se îndreaptă deloc înseamnă că este un brad mai vechi.

Totodată se poate observa dacă acele sunt luminoase sau strălucitoare și nu uscate sau maronii. O altă metodă este scuturarea ramurilor. Dacă se desprind multe ace de pe brad înseamnă că nu este unul tăitat recent.

Diversitatea continuă și când vine vorba de culoarea bradului, indiferent dacă este unul natural sau artificial. De la verde deschis spre închis, până la alb, argintui, chiar și mov, există un șir nesfârșit de modele. Așadar, alegerea corectă trebuie luată după aspectul încăperii în care urmează să fie împodobit. Pentru a se potrivi, bradul trebui să fie în aceleași tonuri și culori ca încăperea sau în contrast cu aceasta. Dacă vei alege culoarea potrivită, atunci bradul va fi în armonie atât cu ornamentele, cât și camera în care e așezat.

Un alt aspect foarte important este densitatea crengilor. Un brad nu trebuie să aiba, în mod obligatoriu, foarte multe crengi, dar trebuie să se potrivească cu ornamentele alese. Bradul natural, bogat în crengi, este ușor de împodobit și poate să arate mai simplu, nu încărcat de ornamente. În schimb, dacă alegi un brad cu mai puține crengi, acesta va fi, inevitabil, încărcat cu decorațiuni. Astfel de brazi se potrivesc mai ales la familii (cu copii mici), fiindcă fiecare membru va dori să adauge diverse ornamente, iar bradul vă va oferi destul spațiu pentru a face asta.

Amplasarea și împodobirea bradului de Crăciun

Dacă bradul este tăiat, după ce îl aduci acasă ar fi recomandat să realizezi o nouă tăietură și să îl pui într-o găleată cu 4 litri de apă pentru a fi hidratat până la împodobire. Totodată, trebuie depozitat într-un loc răcoros, dar fără a-l expune riscului de îngheț.

După ce l-ai adus în casă, bradul poate să fie introdus într-un suport sau ghiveci, care are rezervor de apă, pentru a te bucura pe o perioadă mai lungă de forma sa inițială. Dacă alegi totuși să îl pui doar într-un ghiveci cu pământ, atunci asigură-te că nu uiți să îl mai uzi din când în când.

Bradul trebuie să fie așezat într-o încăpere cât mai aerisită. Astfel va rezista mai mult timp. Nu trebuie amplasat aproape de o sursă de căldură pentru că există un risc să se usuce repede, dar nici într-o zonă de trecere.

Când împodobești bradul, un lucru important este să folosești instalații de tip LED pentru că nu emană căldură. Astfel, pomul de Crăciun va fi ferit oricărui risc.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta Crăciunul în 2020? Slujbe religioase cu număr mic de participanți, vacanțe școlare prelungite după sărbători

 

Sărbătorile de iarnă, in izolare! Ce spun autoritățile despre adunările în familie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter