Actualitate

Câți români au W.C. în fundul curții în pandemie 2020? Suntem ultimii la capitolul infrastructură în Uniunea Europeană

România este codașa Europei la infrastructură. Mii de români încă au W.C. în fundul curții în plină pandemie de COVID19.

 

 


România trece printr-un moment extrem de dificil din cauza pandemiei de COVID-19, dar problemele sunt mult mai grave la ora actuală. Conform datelor colectate de experți, ponderea locuințelor din România care nu au toaletă interioară este de peste zece ori mai mare decât media UE. Cele mai multe dintre locuințele cu toaletă în spatele curții se află în zona rurală, acolo unde infrastructura e departe de o țară normală.

În 2019, aproximativ 2% din populația Uniuniii Europene locuia în zone în care toaleta nu se afla în interior. România este pe primul loc în acest top rușinos cu 24,2% cazuri în care locuințele nu au toaletă în interior, pe locul doi fiind Bulgaria cu 13,7, în timp ce Lituania este pe ptrei cu 10%. Cel mai bine stă Suedia, țară care are mai puțin de 1% dintre locuințe cu toaletele exterioare.


Românii, nemulțumiți de infrastructură

Conform sondajelor efectuate, 76% dintre români sunt nemulțumiți de infrastructura din România. Cele mai mari nemulțumiri sunt legate de autostrăzi (93%), drumurile locale (87%) și sistemul de apărare împotriva inundațiilor (86%).  Rețeau de căi ferate și rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare sunt și ele probleme despre care românii au o părere negativă.

Datele analizate arată că doar 5% dintre români sunt mulțumiți de cum arată țară din punct de vedere al infrastructurii.  Cele mai mari probleme sunt la rețeau de drumuri, aeroporturi, căi ferate și utilități – energie, apă, gaz sau chiar și internet.  Românii sunt constienți că au nevoie de o infrastructură mai bună, iar 75% consideră că o infrastructură bună ar putea crește sectoare precum turismul sau agricultura.


România, fruntașă la internet

Datele analizate în acest studiu arată că România ocupă locul patru, la egalitatea cu Cehia, în ceea ce privește infrastructura digitală. Marea majoritate a românilor sunt de părere că rețeaua de internet este bună.

Din păcate, România se confruntă cu probleme mult grave în această perioadă critică din punct de vedere sanitar. Lipsa toaletelor în casă este doar o problemă. În multe localități nu există nici apă curentă, iar oamenii sunt obligați să scoată apa din fântâni pentru a se spală. Cele mai grave probleme sunt în zonele rurale, în special în satele îndepărtate din Oltenia și Moldova, acolo unde autoritățile își amintesc de oameni doar în campania electorală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter