Actualitate

Șapte tineri din Alba construiesc un robot care să livreze medicamente pacienților COVID19 din spital. GALERIE FOTO

Șapte tineri din Alba Iulia construiesc un robot care să livreze medicamente pacienților cu COVID-19 internați în spital.

 

 


Șapte studenți, foști membri ai echipei de robotică Xeo, din Alba Iulia, construiesc un robot autonom care va funcționa la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

 


Robotul este conceput pentru a livra medicamente pentru tratarea cazurilor de COVID-19, pacienților internați în spital.

„Roboți și medici - o luptă împreună”

Acestea vor putea fi posibile prin proiectul „Roboți și medici - o luptă împreună”, care a început în luna august a acestui an, prin programul Start ONG, program cu o valoarea totală de 500.000 euro, sponsorizat de un lanț comercial.


Robotul va sări în ajutorul personalului medical, care îl va putea controla de la distanță, pentru transportarea diverselor bunuri pentru pacienții COVID-19.

Prin acest lucru, cadrele medicale vor fi mai puțin expuse riscului de infectare cu noul coronavirus prin interacțiunea cu pacienții internați.


„Proiectul vine în ajutorul medicilor care se află într-o luptă continuă cu virusul SARS-COV2. Robotul este gândit pentru a putea intra de unul singur în zone carantinate, fără a fi nevoie să fie folosite echipamente de protecție de către cadrele medicale. Angajații spitalului vor putea controla de la distanță robotul, acesta transportând diferite bunuri (mâncare, medicamente etc.) pacienților infectați. Prin implementarea proiectului se pot crește șansele de protejare împotriva riscului de infectare iar prin promovarea ideii se poate determina o replicare în masă a soluției”, a declarat Oana Naghiu, reprezentant al Asociației Xeo din Alba Iulia.

Risc mai scăzut de infectare cu COVID-19 în rândul medicilor

Scopul principal al proiectului este de a preveni răspândirea cu infecția de COVID-19 în rândul medicilor și al asistenților, protejându-i prin reducerea interacțiunii cu persoanele infectate.


Construirea și operaționalizarea robotului ar dura aproximativ 2 luni.

„Primul obiectiv specific este reprezentat de susținerea luptei împotriva răspândirii infecției cu SARS-COV2, prin construirea și operaționalizarea, într-un interval de 2 luni, a unui robot pentru livrare tip masă către persoane infectate, internate în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Un alt obiectiv specific îl reprezintă crearea și dezvoltarea unui parteneriat pe termen lung în domeniul medical-robotică, prin stabilirea unei relații de colaborare între Asociația Xeo și reprezentanții unității spitalicești implicată în proiect”, mai transmite Oana Naghiu.

Efectele pe termen scurt ar fi sprijinirea personalului medical, oferindu-le mai mult timp de distanțare și odihnă, în timp ce robotul se ocupă de sarcini ordinare. Astfel, timpul economisit va putea să aducă un beneficiu stării psihice a cadrelor medicale.

Totuși, cei care construiesc robotul au și o gândire de ansamblu, pe termen mediu și lung, care să aducă îmbunătățiri pentru echipamentele de protecție folosite.

„De asemenea, proiectul va genera efecte pozitive pe termen mediu și lung. Pe termen mediu, se va contura o economie de echipamente de protecție întrucât vor fi schimbate mai rar, contactul cu persoanele infectate producându-se doar la exercitarea actului medical. Pe termen lung, sperăm ca ideea noastră să fie accesibilă unui public cât mai larg, în așa fel încât să se creeze o replică în masă.”

CITEȘTE ȘI:

CRIZĂ de Remdesivir. Medicamentul vital pentru bolnavii de COVID19 nu se mai găsește în mai multe spitale din țară!

 

Aspirina, testată ca posibil medicament pentru COVID19 într-un studiu clinic realizat în Marea Britanie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter