Actualitate

La ce se pot aștepta românii de Crăciun și Revelion în acest an? Ce restricții ar putea fi luate în acea perioadă

Raed Arafat a detaliat modul în care vor decurge sărbătorile în acest an, în condițiile în care numărul infectărilor de COVID19 crește vertigios. Statul va veni cu sfaturi de limitare a răspândirii virusului.

Ca ce se pot aștepta românii de Crăciun și Revelion în acest an? Ce restricții ar putea fi luate în acea perioadă Ca ce se pot aștepta românii de Crăciun și Revelion în acest an? Ce restricții ar putea fi luate în acea perioadă

 

 


Raed Arafat, secretarul de stat în MAI a detaliat cum vor fi organizate sărbătorile de iarnă în 2020, în condițiile în care numărul infectărilor cu coronavirus este într-o continuă creștere. Acesta a explicat că statul nu poate interveni în spațiul privat și nici nu o va face, îsnă poate veni cu sfaturi de limitare a răspândirii virusului.

 


Sărbătorile nu vor fi ca altă dată

Secretarul de stat a explicat că anul acesta sărbătorile nu vor fi ca în 2019:

„Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spațiile închise vor fi și atunci, cel ami probabil. Dacă vor fi și alte măsuri, asta n-am cum să prezic de pe acum. Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019.”


Arafat a subliniat că ar putea fi măsuri care să nu permită activități ca cele din anii trecuți, dar nu a precizat despre ce măsuri este vorba.

„Vom fi în mijlocul pandemiei, în valul doi și vom fi și cu risc că, dacă nu respectăm regulile, să ne trezim cu o creștere în ianuarie-februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a spus acesta.


Arafat este de părere că oamenii sunt mai expuși în familie, susținând că oamenii vor risca mult dacă sărbătoresc alături de cei dragi:

„În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeași casă, da! În familie lărgită înseamnă că vin și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc!”


Statul nu încearcă să controleze ce se întâmplă în casele oamenilor

„Unii au încercat să denatureze declarațiile de la Guvern. Nu putem să intrăm în casele oamenilor și să spunem ce să facă. Asta este răspunderea lor acolo. Dacă tu vrei să sărbătoreși cu încă două-trei familii, ți-ai crescut mult riscul de a te infecta, pentru că bănuiesc că nu vei sta în noaptea de Crăciun cu mască. Asta e imposibil. Așa că, modul în care îți organizezi masa de Crăciun, dacă aduci și bunicii, și alți prieteni și mai multă lume, care stau în alte zone, riscul de transmitere este mai mare. Ăsta e un lucru logic”, a explicat secretarul de stat.

Cu toate că statul încearcă să limiteze răspândirea virusului, acest lucru nu se poate realiza fără cooperarea oamenilor.

„Fiecare calculează riscul pe care vrea să și-l asume. Noi încercăm să limităm riscul de răspândire în spațiile publice, la locul de muncă, dăm sfaturi pentru spațiile private, dar acolo nu avem cum să mergem să controlăm, nici nu este normal. Acolo depinde de fiecare persoană și de cât de mult conștientizează riscul cu care se confruntă”, a explicat pentru Digi24.

CITEȘTE ȘI:

Câți invitați poți avea acasă de Crăciun și Revelion?

 

 

Sărbătorile vin cu restricții. 5 moduri prin care cumpărăturile de Crăciun vor fi total diferite în 2020

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter