Actualitate

Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea școlilor închise prin hotărâri ale CJSU

Reprezentanții a peste 250 de unități școlare solicită în instanță anularea hotărârilor prin care au fost suspendate cursurile în școli.

Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea școlilor, închise prin hotărâri ale CJSU Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea școlilor, închise prin hotărâri ale CJSU

 

 


Asociația Școlilor Particulare în temeiul prevederilor art. 15 al. 4 din Legea 136/2020 a solicitat judecarea de urgență a procesului de anulare parțială a Hotărârii nr.79/04.11.2020 a Comitetului pentru Situații de Urgență Cluj, anularea articolului care prevede suspendarea activităților didactice față în față în unitățile de învățământ.

 


Curtea de Apel Cluj a stabilit termenul de judecată (nr.696/33/2020) pentru data de 11 noiembrie 2020.

Asociația consideră că hotărârea prin care s-a dispus suspendarea cursurilor față în față în unitățile de învățământ este „nelegală”, întrucât motivarea trebuie să fie adecvată actului emis și nu conţine nicio referire la o minimă bază factuală care să susţină măsurile adoptate, cu excepția invocării unui unic argument strict tehnic, al ratei de infectare de 3/1000 de locuitori. 


De asemenea, Asociația arată că hotărârea „restricționează accesul la educație al elevilor și preșcolarilor”, drept garantat de Constituție. ASP mai consideră că hotărârea prin care s-a dispus suspendarea cursurilor față în față în toate unitățile de învățământ este „disproporționată”.

 


În final, reprezentanții ASC arată că, în ciuda faptului că situația epidemiologică s-a agravat în toată Europa din cauza pandemiei de Covid19, în state importante ale UE, şcolile și grădinițele au rămas deschise chiar dacă s-au impus restricții dure pentru alte sectoare sociale și economice.

Plângeri depuse în toate județele care au suspendat cursurile față în față

Membrii ASP au decis, în urmă cu o săptămână, în ultima adunare generală la care au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara, să solicite în instanță anularea prevederilor hotărârilor emise de Comitetele Județene/municipale pentru Situații de Urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ.


Plângeri prealabila au fost depuse vineri, 30 octombrie, în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, asociația arătând că plângeri vor fi depuse în toate județele și localitățile în care Comitetele pentru Situații de Urgență au hotărât suspendarea cursurilor „față în față” din unitățile de învățământ de stat și particulare.

CITEȘTE ȘI

Închiderea școlilor, atacată în instanță: „Hotărârile sunt nelegale, discriminatorii și nemotivate”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter