Actualitate

Clujenii spun „NU” poluării. Donații de 4.000 de euro pentru 20 de senzori de monitorizare a calității aerului

Clujenii au donat aproximativ 4000 de euro până acum, care vor fi folosiți pentru cumpărarea senzorilor de monitorizare a calității aerului.

Clujenii spun „NU” poluării. Donații de 4.000 de euro pentru 20 de senzori de monitorizare a calității aerului Clujenii spun „NU” poluării. Donații de 4.000 de euro pentru 20 de senzori de monitorizare a calității aerului

 

 


20 de senzori de măsurare a calității aerului vor fi cumpărați cu donațiile făcute de 200 de clujeni, care au răspuns apelului Observatorului Român de Sănătate, conform Ebs Radio.

 


Donațiile sunt în valoare de aproximativ 4.000 de euro.

„Am pornit această campanie pentru că în Cluj există doar patru stații oficiale de monitorizare a calității aerului, ceea ce este foarte puțin. Sunt locuri importante, unde locuiesc zeci de mii de clujeni, de unde nu avem niciun fel de date cu privire la poluare și de aceea ne-am propus să instalăm 20 de senzori foarte preciși care monitorizează particulele în suspensie, substanțe foarte nocive pentru sănătate, în tot Clujul, în baza unei metodologii științifice,” a declarat Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate, pentru sursa menționată anterior.


Pentru a putea achiziționa senzorii de monitorizare a calității aerului, mai e nevoie de aproximativ 2.000 de euro, pe lângă cei 4.000 donați de clujeni.

Mai exact, suma finală va fi folosită pentru construirea unei rețele de monitorizare a aerului pe baze științifice, folosind senzori care pun la dispoziție date reale despre calitatea aerului. Acele datele vor fi transmise autorităților locale ca mai apoi să poată fi folosite pentru a reduce poluarea.


Senzorii în cauză vor putea monitoriza 11 parametri, microparticulele PM2.5 și PM10 care dăunează grav sănătății. Printr-o pagină web, clujenii vor putea verifica live calitatea aerului din apropiere, iar cei care donează bani pentru acest proiect își vor putea instala un senzor chiar la ei acasă.

CITEȘTE ȘI:


Primăria cumpără „plămâni verzi” pentru Cluj-Napoca. Sistemele inteligente „inspiră” aer murdar și „expiră” aer curat

 

Drumurile noastre poate se vor asfalta vreodată! Drumurile județene, 100% asfaltate până în 2022?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter