monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Adevărul despre testele COVID-19. Care ce anume testează și de unde pot fi cumpărate (P)

Auzim zilnic vorbindu-se despre testări și despre cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Atunci când vine vorba despre testări, trebuie spus că există testări rapide și testări PCR, care sunt mai exacte însă mai scumpe și se realizează doar la clinicile medicale.

diferente-teste-covid

Testele rapide sunt, la rândul lor, de două feluri: testele IGG/IGM, cu colectarea unei probe de sânge și testele antigen. Deosebirea dintre ele constă în faptul că, în timp ce primul necesită recoltarea de sânge, al doilea se realizează prin recoltarea unei secreții nazale.

Întrucât, până acum, pe piață au circulat doar teste IGG/IGM (cele care presupun colectarea de probe din sânge), s-a creeat falsa impresie că acestea detectează virusul, fapt care nu este adevărat, el punând în evidență doar eventuala prezență a anticorpilor.


Singurul test rapid care detecteaza virusul este cel antigen. El poate fi achiziționat de la medicul de familie dar se gaseste si online ( https://medplaza.ro/370-teste-diagnostic )  și este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei să se facă de către personal medical calificat.

Ce conține testul antigen


Aruncând o privire asupra kitului care conține estestul antigen, vom observa că ele conține un tampon sterilizat, 5 dispozitive de testare, o duză cu filtru, un tub de extractie, un suport tub și un tampon de extragere a probelor.

Care sunt avantajele testului antigen


Testul antigen este cel mai nou tip de testare pentru noul coronavirus și poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de >99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%. După cum aminteam, testul folosește un tampon nazofaringian/ tampon orofaringian.

După testarea rapidă, în caz de rezultat pozitiv, se recomandă testarea PCR, care rămâne cea mai sigură, dar care este scumpă și necesită deplasarea la o clinică specializată, presupunând puțin disconfort, interacțiune cu oamenii, programare și așa mai departe.