Actualitate

Emil Boc, către proprietarii din Sopor: „Vom avea un dialog decent, în interes mutual. Acest oraș nu este al profitului”

Primarul Emil Boc a participat la dezbaterea publică privind masterplanul Soporului – un cartier ce urmează să fie construit de la zero, pe circa 250 ha.

 

 


În cadrul dezbaterii, primarul Clujului s-a adresat proprietarilor din Sopor, asigurându-i că administrația publică va fi deschisă la dialog în toate etapele proiectului, dorindu-și un parteneriat între public și privat. 

 


„Clujul are o strategie care vizează realizarea unui oraș sănătos, cu o calitate a vieții ridicată, un oraș în care să-ți placă să trăiești, să muncești, să te distrezi, să te simți bine, un oraș din care să nu mai pleci, un oraș în care să vii. Acest lucru a fost confirmat recent de două analize, una a Băncii Mondiale și cea de-a doua a Comisiei Europene, care plasează Clujul pe primul loc în România și deja ca un oraș de referință în Uniunea Europeană în materie de calitate a vieții. Cu alte cuvinte suntem pe drumul corect, departe însă de a avea ceea ce clujenii își doresc pe deplin. De aceea, acest cartier, Sopor, care este de dimensiunea Mănășturului, este extrem de important, este un oraș în oraș și nu are voie să facă niciun pas înapoi în ceea ce privește rigorile de calitate a vieții existente în Uniunea Europeană.

Noi nu ne comparăm cu orașe din România; ținta noastră este să ne comparăm cu orașe din Uniunea Europeană. Reamintesc faptul că am ajuns recent în finala pentru titlul de Capitala Europeană a Inovării, ne-am clasat printre primele 6 orașe din Europa. Clujul are ceva ce nu are nimeni în România: resursa umană extrem de profesionistă, inteligentă, capabilă să ofere cele mai bune soluții, iar noi ca administrație suntem deschiși la soluțiile propuse.


Vreau să îi asigur pe proprietarii din zona noului cartier că vom avea un dialog decent, în interes mutual, public și privat astfel încât să fim împreună mândri de ceea ce realizăm. Acest oraș nu este al profitului, ci un oraș unde publicul trebuie să meargă mână în mână cu privatul. Mix-ul dintre interesul public și cel privat este regula pe care o susțin și în baza căreia îi asigur pe proprietarii de terenuri că vor avea dialoguri cu primăria. Avem nevoie de spații de locuire decente, dar nu vom coborî standardele”, a explicat primarul Emil Boc, la începutul dezbaterii.

Dezbaterea privind viitorul Soporul a trezit mare interes

Circa 40 de persoane au participat la dezbaterea publică cu tema „Masterplan Sopor – 250 ha. Cum va arăta noul cartier al Clujului?”, desfășurată online joi, 15 octombrie, de la ora 17, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca. La dezbatere au participat primarul Clujului, arhitecții de la Asiza, care au gândit viitorul cartier, autoritățile locale, cetățeni și proprietari nemulțumiți de planurile municipalității, s-a întins pe parcursul a aproximativ 4 ore.


Viitorul cartier Sopor se va întinde pe nu mai puțin de 250 de hectare, un adevărat „oraș în oraș”, Primăria Cluj-Napoca fiind prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Transport public, zone verzi, centre de cartier - prevăzute în masterplanul Sopor

Pe parcursul dezbaterii, echipa de arhitecți care se ocupă de Masterplanul viitorului cartier a prezentat pe larg conceptele care au stat la baza realizării acestuia, precum și calendarul proiectului, strategiile de implementare și cele de mediere. Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă". Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.


Arhitectul Vlad Rusu a explicat că proprietarii de terenuri vor trebui să renunțe la circa 30% din parcele pentru spații publice – străzi, piețe, scuaruri, spații verzi. Ei vor putea să se asocieze pentru a construi, în limitele viitorului PUZ. Blocurile de la străzile importante vor avea regim de înălțime P + 6E, iar în interiorul cvartalurilor se vor construi clădiri de P+2, P+3, în proiect fiind prevăzute și zone exclusiv rezidențiale.

Dezbaterile continuă la CIIC. Joi se discută tema infrastructurii educaționale

Prezentările făcute publice în cadrul dezbaterii de ieri pot fi consultate pe site-u Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Joi, 22 octombrie 2020, ora 17.00, va avea loc o nouă dezbatere publică CIIC online,tema acesteia fiind „Infrastructura educațională". Această dezbatere face parte din serie de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Reamintim faptul că primele dezbateri pe această temă au avut loc în luna iulie.

Seria de dezbateri publice online despre viitorul orașului va continua apoi și pe parcursul lunii noiembrie.

Dezbaterile vor fi transmise live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC'', finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente: design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA și utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul LINK.

CITEȘTE ȘI

Începe dezvoltarea în cel mai modern cartier din România. Ansamblu imobiliar masiv în Sopor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter