Actualitate

Statele Uniunii Europene nu ar trebui să-și închidă granițele

Statele Uniunii Europene ar trebui să evite instituirea restricțiilor de călătorie anti-Covid-19 la frontierele interne ale blocului comunitar.

Statele Uniunii Europene nu ar trebui să-și închidă granițele Statele Uniunii Europene nu ar trebui să-și închidă granițele

 

 


„Sigur că unele restricții sunt necesare, dar un lucru este clar: coronavirusul este prezent în întreaga Europă și nu îl vom aduce sub control prin restricții la frontiere ci prin colaborare”, a spus Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de Valori și Transparență.

 


Acesta a insistat că este necesar ca statele membre EU să aibă o abordare unitară, amintind că, în septembrie, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări privind călătoriile în spațiul  Uniunii Europene în contextul pandemiei.

Statele UE încearcă să își coordoneze restricțiile

„Noi am propus să fie coordonate măsurile privind călătoriile din zonele de risc epidemic, pentru a evita apariția unor norme diferite în materie de teste medicale Covid-19 și carantină”, a insistat acesta.


Statele UE au căzut de acord vineri să-și coordoneze restricțiile care afectează libera circulație între ele, în timp ce numărulcazurilor de COVID-19 crește accelerat: un cod de culori unic, criterii comune, o mai bună informare a publicului.

În cadrul unei reuniuni desfășurate la nivel de ambasadori, statele membre au aprobat o recomandare pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marți în Consiliul UE de miniștrii al statelor membre.


Conform recomandării, o țară care va dori să instituie măsuri restrictive față de călătorii veniți dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. populația va trebui de asemenea să fie informață, cu 24 de ore înaintea instituirii restricției.

Statele membre să nu refuze călătorii veniți dintr-un alt stat membru

Pentru evaluarea situației dintr-o anumită zonă, vor fi luați în calcul 3 indicatori: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor efectuate în ultima săptămână și numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.


Pe baza acestor date, Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor va publica săptămânal o hartă a situației epidemiologice a ansamblului țărilor UE, pe regiuni. Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roșu și gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrare pe teriotoriul lor a călătorilor veniți dintr-un alt stat membru. Celor veniți însă dintr-o zonă portocalie, roșie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu. De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre.

CITEȘTE ȘI:

Masca ar putea deveni OBLIGATORIE pe stradă și în România!

 

 

Românii nu vor mai putea intra în Marea Britanie doar cu buletinul începând cu 1 octombrie 2021

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter