Actualitate

Război împotriva ploșnițelor de iarbă! Voi nu v-ați săturat de ele?

Ploșnițele au invadat Clujul în ultima perioadă! Ce e de făcut cu ele?

Război împotriva ploșnițelor de iarbă! Voi nu v-ați săturat de ele? Război împotriva ploșnițelor de iarbă! Voi nu v-ați săturat de ele?

 


Ploșnițele au apărut prin tot orașului, iritând cetățenii Clujului. Fiecare dintre noi a avut măcar una sau două ploșnițe care se strecurau prin spațiul rămas, după câteva secunde după ce rabatam geamul.  


 

După un timp, apăreau tot mai multe ploșnițe, iar primăria a ajuns la concluzia că trebuie luate măsuri împotriva acestora. Așa că războiul împotriva ploșnițelor de iarbă a început!


Primăria Cluj-Napoca aplică tratamente fitosanitare arborilor și arbuștilor din oraș, în zonele verzi din spațiile publice. Acțiunea se va desfășura în perioada 9 - 19 octombrie, între orele 22 și 6.  

„Pe lângă protejarea arborilor, vom pune capăt invaziei de ploșnițe în tot orașul. În curând se va sfârși această neplăcere”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Oláh Emese.


Din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani au început să apară, în mod anormal, ploșnițele cerealelor, marmorate, tigrului platanului și mulți alți gândaci în spațiile verzi și chiar și pe pereții caselor sau a blocurilor. Acestea au intrat chiar și în apartamentele de la înălțime! 

Actiunea se desfășoară în conformitate cu prevederile legale:

- Legea 24/2007 a Spatiilor Verzi (actualizată);
- Ordinul nr. 119 din 2014 pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației;
- Ord. Comun 45/1991 al Ministerului Agriculturii și Legea Apiculturii 383 din 24 dec 2013, precum și protocoalele de colaborare nr. 328482/2015si nr. 3242/F/2016.


Tratamentele vor fi efectuate de catre R.A.D.P. Cluj-Napoca în baza Contractului de întreținere și amenajare a zonelor verzi de pe raza municipiului.

Pentru ca acțiunea de combatere a ploșnițelor să fie eficientă, tratamentele trebuie să fie utilizate atât în spațiile verzi  publice, cât și în cele private, pentru a evita reinfestarea altor zone.


Primăria recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Cluj-Napoca, să efectueze, la rândul lor, tratamente  fitosanitare.

Produsele folosite în aceste tratamente sunt Biscaya 240 OD (Verdon)– 0,2 l/ha, Proteus OD – 110 -0,4 l/ha, Mospilan 20 SG – 0,10 l/ha, Fastac 10 EC – 0.02 %, Karate Zeon – 0.015 %, Delcaps – 0.1 l/ha, Alfametrin 10 EC. Aceste produse sunt omologate și sunt incluse in baza de date PEST EXPERT a  Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

CITEȘTE ȘI:

Noi DEZVĂLUIRI despre MIZERIA de la Spitalul de Copii din Cluj: Gândaci și ploșnițe, nu doar viermi! Medicii sunt acuzați că AU CONDIȚIONAT EXTERNAREA de retragerea plângerii!

 

Cât de aproape este județul Cluj de o nouă CARANTINĂ? HoReCa s-ar putea închide de săptămâna viitoare

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter