Actualitate

Cei doi copaci din Cluj au pierdut competiția Arborele Anului

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/02_ziua/06-reportaj sequoia_ft 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Concursul Arborele Anului a fost câștigat de ulmul de câmp din localitatea Căpeni, județul Covasna.

Acesta a reușit să adune cele mai multe voturi din partea publicului.

Arborele câștigător a fost votat de 13.096 de persoane, fiind urmat în opțiunile publicului de stejarul din Tăietura, judeţul Harghita, cu 12.724 voturi și de platanul din Timişoara cu 2.270 de voturi. Arborele Sequoia din Săcuieu, județul Clu,j a adunat doar 263 de voturi, iar teiul pucios din Sâncraiu, județul Cluj a contabilizat 413 voturi.


„Uriaşul ulm de câmp (Ulmus campestris), în vârstă de 300 de ani, trăieşte lângă podul de pe pârâul Baraolt, la nord de satul Căpeni, pe un teren pe care exista odinioară o moară de apă. Arborele, cu o mărime impresionantă, are o înălţime de peste 35 de metri şi o circumferinţă de 7,3 m, aşadar, pentru cuprinderea lui, ar fi nevoie de cinci adulţi”, au declarat reprezentanții Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, organizatorii competiției.
În finală au ajuns 12 arbori, dintre cei mai diverşi, de la stejari, tei, goruni şi platani, până la un arbore de lalea, dar şi un „fago-molid”, adică doi arbori care trăiesc „îmbrăţişaţi” în masivul Retezat.
Competiţia Arborele Anului îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei arborilor în mod specific şi asupra necesităţii protejării mediului, în general.
Programul Arborele Anului în România face parte din proiectul Arborele Anului în Europa şi beneficiază de suportul financiar al Fondului de Mediu şi al Ministerului Mediului din Republica Cehă.
Anul trecut, competiţia Arborele Anului a fost câştigată de un tei din localitatea harghiteană Leliceni, care a şi devenit, ulterior, Arborele Anului în Europa şi a fost premiat la Bruxelles.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter