Actualitate

Lecţie despre toleranţă – artişti români premiaţi la Paris

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/02_ziua/artisti 2.jpg" border="0" style="float: left; border: 0pt none; margin: 2px 5px;" />Doi tineri plecaţi din Cluj în căutarea unei platforme de exprimare prin care să intre în circuitul artei contemporane europene au câştigat marele premiu la târgul de artă contemporană Cutlog 2011, desfăşurat săptămâna trecută in Paris.

O caravană roşu-portocaliu cu acoperiş de tablă, cu sigla Euro şi cea a Mercedes, şi un cub acoperit în cupru sunt atracţiile principale ale expoziţiei de artă contemporană a muzeului Middleheim din Antwerp, Belgia.

Vizitatorii intră, se învârt de jur împrejurul caravanei, zâmbesc, se uită înăuntru, se pozează alături de prieteni. „Wow! This is a gypsy caravan, right?”, întreabă o doamnă mai în vârstă. „What an idea! Wow…How many people worked on this?”, întreabă un tânăr în timp ce urmăreşte pe ecranul unui televizor filmul procesului de realizare a exponatelor. În imagini, în mijlocul unei familii de ţigani, doi tineri bat tablă de cupru pe un cub făcut din toate componentele unei căruţe dezmembrate. „There is a whole chariot in that cube!”, exclamă tânărul.

Doi artişti, o idee

Tinerii din imagini sunt Cristian Borş şi Marius Riţiu, doi artişti români care au plecat din Cluj în februarie 2010. Au venit în Antwerp în căutarea unei platforme de exprimare prin care să intre în circuitul artei contemporane europene. Alegerea s-a dovedit inspirată, cei doi lucrează împreună şi au deja un număr impresionant de expoziţii şi intervenţii în spaţiul public.

Proiectul „No Borders Equals Tolerance”, expus în această perioadă la Muzeul Middleheim, a câştigat marele premiu la târgul de artă contemporană Cutlog 2011, desfăşurat săptămâna trecută in Paris. Proiectul băieţilor a surclasat artişti din Austria, Italia, Franţa, Germania, Elveţia, China sau Japonia. Prin ce?
„Prin faptul că avem o poveste reală în spate. Ideea e aceea a eternului imigrant şi a prejudecăţilor pe care acesta le întâlneşte în societatea globalizată, în Europa fără frontiere. Am ales ţiganii pentru ca ei sunt în acest moment probabil cea mai vizibilă categorie de imigranţi la nivel european”, spune Marius Riţiu.

Lucrarea nu cuprinde doar o căruţă-cub şi o cararavană, ci si povestea din spatele lor. Cristian şi Marius au documentat întregul proces în România, unde au petrecut trei saptamani alături de o familie de romi din Satu Mare, pe care i-au implicat în procesul de realizare a lucrării şi de la care au obţinut obiecte autentice pentru decorarea caravanei în interior. Proiectul porneşte, ca şi celelate lucrari ale lor, de la o experienţă personală cu un ecou general şi cu un puternic substrat social.

Chiar şi aşa, nu este redundantă tema ţiganilor?

Mai multe dintre proiectele celor doi artişti reprezintă un manifest exprimat prin sublinierea unei realităţi evidente, menită să zgândăre sensibilitatea umană, să genereze reacţii, să incite gândirea, să ridice întrebări şi să dezvăluie paradoxuri. În cadrul proiectului „Stressing State”, realizat în primăvara acestui an, cei doi au construit o copie fidelă a unei maşini pe care au „condus-o” prin central oraşului Antwerp, semnalând condiţia imigrantului stresat de dificultăţile administrative de integrare într-o altă ţară.

Cu „No Borders Equals Tolerance” au dorit să testeze reacţia societăţii la o altă realitate socială, exprimată şi dublată artstic. „Noi ne aşteptam ca lumea să fie indignată, chiar ofensată, la vederea unei caravane de ţigani în central Parisului, având în vedere evenimentele recente privind expulzarea acasă a ţiganilor români. A fost însă interesant să vedem reacţii de surpriză şi de apreciere”, spune Cristian Borş, referindu-se la reacţia vizitatorilor târgului Cutlog.

Virginia Vişan, prietenă apropiată a artiştilor, subliniază că „băieţii implică realitatea cotidiană în procesul de creaţie, se lasă influenţaţi de ea, acţionează asupra ei, o transformă, aceasta fiind esenţa muncii lor”.

Dincolo de recunoaşterea valorii lor ca artişti, premiul revendicat de Cristian Borş şi Marius Riţiu la Paris reitereaza importanţa artei contemporane de orice fel ca expresie a unei realităţi sociale.

Lucrarea „No Borders Equals Tolerance” poate fi văzuta la Muzeul Middleheim din Antwerp, Belgia, până în luna ianuarie a anului viitor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter