monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Construim EUROPA la noi acasă! | Cum se vor schimba cartierele Clujului în următorii ani (P.E.)

Pe parcursul următorilor ani, Primăria municipiului Cluj-Napoca își propune să continue investițiile având ca obiectiv creșterea calității vieții în toate cartierele orașului. Se vor realiza centre de cartier, culoare pietonale, noi parcuri și zone de agrement. Demolarea garajelor va continua și vor fi construite 5 noi parkinguri și noi locuri de parcare. Aceste noi investiții vor fi realizate din fonduri de la bugetul local, dar mai ales din fonduri europene, afirmă primarul Emil Boc.

Construim Europa la noi acasa - Cum se vor schimba cartierele Clujului in urmatorii ani - Emil Boc - PNL

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță pentru următorii ani câteva noutăți importante pentru toate cartierele orașului, în cadrul unui program special gândit pentru accelerarea investițiilor menite să aducă un plus de calitate în viața locuitorilor din toate zonele orașului.

Culoare pentru pietoni, în toate cartierele

Primăria municipiului Cluj-Napoca a pregătit proiecte pentru realizarea de centre de cartier, în care toate serviciile publice moderne necesare să se afle la îndemâna cetățenilor.


Proiectele menite să ducă la creșterea calității vieții în cartiere prevăd de asemenea realizarea, cu  fonduri europene, a unor culoare special destinate pietonilor, care să simplifice deplasarea acestora și să o facă mai sigură și agreabilă.

Aceste culoare pietonale urmăresc îmbunătățirea accesului la obiectivele principale ale cartierului, precum stațiile de transport în comun, școli, grădinițe și creșe sau parcuri.


Primarul Emil Boc arată că își propune să realizeze astfel de culoare în următoarele zone: Cartierul Grigorescu - zona Piața 14 Iulie * Cartierul Mănăştur - Piaţa Flora – str. Gr. Alexandrescu, str. Izlazului * Cartierul Mărăști - Piața Mărăști, Bd. 21 Decembrie, Aleea Bibliotecii * Piața 1 Mai și Piața 1848 * Cartierul Iris - zona Piața K. Liebknecht * Cartierul Între Lacuri – str. Dunării, str. Galați, str. Între Lacuri * Cartierul Zorilor - Piața Zorilor, str. Zorilor, str. L. Pasteur, str. Observatorului, parc Iuliu Prodan * Cartierul Gheorgheni – str. C. Brâncuși, str. L. Rebreanu * Centru - Canalul Morii – str. O. Petrovici, str. Argeș.

Tot în anii următori vor prinde viață câteva proiecte importante de regenerare urbană, de exemplu în zona cuprinsă între Podul Aurel Vlaicu şi Biserica Sf. Petru, în zona Pieţei 1 Mai și în zona străzilor Calea Mănăştur şi Mărginaşă. „Sunt investiții care vor schimba complet înfățișarea acestor zone și confortul locuitorilor de acolo”, spune Emil Boc.


1,4 milioane de metri pătrați de parcuri

Parcuri se vor realiza în toate zonele orașului, pe o suprafață totală de 140 de hectare – altfel spus, 1,4 milioane de metri pătrați: parcurile Tineretului, Zorilor, Feroviarilor, Bună Ziua, Cetățuia sau Parcul Est sunt câteva exemple. Fiecare dintre cartiere va avea în apropiere o oază verde de relaxare și de petrecere a timpului liber, iar pe raza orașului se vor planta, până în anul 2030, cel puțin 100.000 de arbori.


Tot pentru a oferi acces la timp liber de calitate, petrecut în mod sănătos, în cartierul Mănăștur se va construi Baza Sportivă „La Terenuri”. Baza Sportivă Gheorgheni, investiție care și-a dovedit din plin succesul, va fi extinsă, și va fi realizată o nouă bază sportivă în zona Borhanci. Tot o bază sportivă și de agrement va fi realizată în urma unui concurs de soluții în Mărăşti, în zona Expo Transilvania.


5 noi parkinguri, dar și transport în comun eficient

Programul Primăriei pentru următorii ani prevede de asemenea construirea a cinci noi parkinguri: Albac-Azuga, Trotușului, Gh. Dima, Liviu Rebreanu, Piața Cipariu, dar și a două parcări de tip „park and ride” la intrările în oraș. De asemenea, va continua demolarea garajelor și amenajarea de noi parcări, după modelul de succes, civilizat, pus în practică în cartierele Între Lacuri și Gheorgheni.

Modernizarea în continuare a transportului în comun – care va fi 100% electric până în anul 2028, înființarea de noi benzi dedicate dinspre cartiere către centrul orașului și a noi linii de troleibuz vor face și mai convenabilă opțiunea pentru acest tip de deplasare.

Tot în vederea creșterii calității vieții din cartiere, în următorii patru ani vor fi reabilitate termic încă 100 de blocuri – adică în jur de 4.000 de apartamente. Și pentru realizarea acestora, Primăria va apela la fonduri europene.

În ceea ce privește salubritatea, vor fi instalate 100 de noi platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în continuarea programului prin care până acum au fost deja realizate peste 100 de astfel de platforme.

„Punerea în practică a acestui program în cartiere este o parte a obiectivului pe care îl propunem cetățenilor: cel de a construi împreună Europa la noi acasă. Este un obiectiv la care lucrăm deja la Cluj de mulți ani și ale cărui rezultate sunt deja vizibile în viața noastră”, afirmă primarul Emil Boc.


(Publicat de SC Monitorul Events SRL, la comanda Partidului Național Liberal Cluj. CUI: 21200012.)