Actualitate

73 de kg de minereu de uraniu au dispărut din Bihor

<p />Poliţia Bihor şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare fac anchete după ce 73 de kilograme de minereu de uraniu în stare pură au dispărut dintr-un depozit al punctului de lucru din oraşul Ştei, judeţul Bihor, al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), informează Mediafax.

Potrivit publicaţiei Bihoreanul, dispariţia materialului radioactiv, păstrat în opt tuburi metalice speciale, lungi de 3,5 metri şi având un diametru de doi ţoli (5,08 centimetri), depuse într-un depozit din beton din zona industrială a oraşului, a fost descoperită miercurea trecută, însă incidentul nu a fost anunţat de către autorităţi.

Cilindri cu praf de uraniu pot fi, totuşi, periculoşi dacă minereul este scos din tuburile speciale şi se răspândeşte în mediu.

Cazul este cercetat în prezent de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al Poliţiei Judeţene Bihor.

„Am fost sesizaţi privind dispariţia unor materiale radioactive de la depozitul din Ştei. Tot ce spune este că în prezent se fac cercetări pentru elucidarea împrejurărilor în care s-a produs incidentul”, a declarat şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

Dispariţia materialului radioactiv este investigată şi de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare.

Preşedintele instituţiei, Vajda Borbala, a confirmat începerea unei anchete.

Ultimele Stiri
abonare newsletter