Actualitate

Ce s-ar întâmpla dacă toate datele personale ar fi dezvăluite simultan?

Dacă fiecare parte din viața personală a membrilor societății ar fi făcută publică, probabil niciunul dintre noi nu s-ar mai putea numi uman sau “moral”.

Ce s-ar întâmpla dacă toate datele personale ar fi dezvăluite simultan? Ce s-ar întâmpla dacă toate datele personale ar fi dezvăluite simultan?

 

 


La un anumit nivel, suntem cu toții conștienți că datele noastre personale sunt stocate și ar putea fi scoase la iveală oricând. Cum ar fi dacă toate datele înregistrate vreodată de toate platformele ar fi descoperite în același timp?

 


Putem ști unde ar duce transparența totală într-o lume care este deja într-un complet haos și într-o stare de incertitudine în ceea ce privește linia dintre public și privat?

Mai mulți specialiști au venit cu răspunsuri pentru aceste întrebări.


„ Există două niveluri destul de diferite care ar putea fi implicate: interpersonal (cum ar afecta relațiile individuale) și societal (cum ar putea să se schimbe atitudinile și practicile). Și ne gândim și la aspecte pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cele pe termen scurt sunt destul de previzibile: ar exista concedieri, divorțuri, arestări – pentru dezvăluiri de delapidări, abuzuri și mai rău – amenințări cu procese împotriva hackerilor și, desigur, dezvăluirea masivă a ipocriziei. Toți acei oameni care interzic cu evlavie comportamentul X în timp ce participă pe furiș la el ar fi descoperiți, ceea ce poate să nu fie un lucru atât de rău. Dar așa-numitul paradox al confidențialității, în care oamenii trec de la îngroziți la indignați și de la incomodați la “fie ce-o fi” într-o chestiune de zile sau săptămâni, ar face ca viața să se întoarcă la The New Normal pentru aproape toată lumea”, a explicat Fred Feinberg, profesor de statistică la Universitatea din Michigan.

Tot el a explicat și aspectele pe termen lung, spunând despre ele că sunt mai greu de calibrat:


„Aspectele pe termen lung sunt mai greu de calibrat. Când ceva se întâmplă literalmente cu toată lumea, începe o mentalitate “suntem cu toții în joc”, iar cererile colective de securitate mai mare vor fi satisfăcute de piață cu straturi frustrante de autentificare dublă, parole marțiene și alte impedimente.

Dar poate un astfel de eveniment ar ajuta societatea să-și dea seama că unele dintre comportamentele pe care ne spune că trebuie să le ascundem sunt destul de răspândite și, dacă nu neapărat inofensive, cu siguranță fără victime. Există motive să credem că o scurgere de informații personale ar provoca o avalanșă de panică pe termen scurt, dar și unele transformări pozitive pe termen lung”.


Oamenii s-ar cerceta singuri

„Ce s-ar întâmpla dacă într-o zi, ne-am trezi cu toții că la o căutare rapidă, ai putea debloca datele oricui? Am căuta imediat istoricul celor mai apropiați din viața noastră? Probabil că nu.

Primul lucru pe care l-am face este să ne cercetăm singuri. Și asta pentru că ființele umane sunt destul de egocentrice. Credem că toată lumea din jurul nostru se gândește: “Uau, abia aștept să o cercetez pe Tessa West pentru a vedea ce a făcut ea”, a explicat Tessa West, profesor la Universitatea din New York, conform playtech.ro

Experții din domeniul științelor sociale numesc acest lucru efectul reflectoarelor. Credința că alți oameni ne acordă mai multă atenție decât o fac de fapt. Toți am fi atât de îngrijorați de consecințele secretelor noastre, încât ne-am concentra în întregime asupra noastră, asupra propriilor noastre istorii de căutare, înainte de a ne concentra asupra altcuiva.

Următorul lucru pe care l-am face probabil este să citim povești clickbait despre oameni celebri și secretele lor murdare. Persoanele celebre sunt mult mai interesante de descoperit decât vecinul nostru în vârstă, tipul care conduce magazinul de hardware sau profesorul nostru plictisitor de facultate.

Minciunile ar ieși la iveală

Am ajunge în cele din urmă să cercetăm istoriile celor mai apropiați? Poate, dar nu fără prea multă pregătire mentală. Când vine vorba de cei pe care îi iubim și de care ne pasă, avem o tendință de pozitivitate care ne susține în perioade dificile. Dacă partenerul tău este nepoliticos sau distanțat la o petrecere, scuzi comportamentul deoarece “este doar obosit”.

Cea mai interesantă întrebare din acest experiment de gândire este: ce s-ar întâmpla cu societatea – ar deveni mai puțin judicioasă, ar accepta mai ușor comportamentelor deviante? Probabil că nu. Există tot felul de comportamente care, în ciuda faptului că sunt incredibil de frecvente, sunt încă de neacceptat (cum ar fi minciuna, care apare în aproximativ 1 din 5 interacțiuni sociale).

Pe de altă parte, poate că ne-ar oferi o mare oportunitate de a fi mai sinceri unii cu alții. Să ne învețe că lucrurile pe care le ascundem nu sunt atât de ciudate la urma urmei.

CITEȘTE ȘI:

Ce cred studenții din anul I despre scenariul hibrid? „Este greu să-ți formezi așteptări când n-ai idee ce și cum va fi”
 

 

Elevii vor începe luni şcoala fără tablete. Vor fi livrate până în noiembrie

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter